ОСТАННІ НОВИНИ

Шухевич та Губка вимагають в суді компенсації за роки у тюрмах

|

7 лютого у Франківському райсуді Львова відбудеться судове засідання у справі політв’язнів Юрія Шухевича та Івана Губки. В’язні радянських концтаборів вимагають від держави Україна компенсувати кожен місяць, проведений у тюрмах, виходячи із величини мінімальної зарплати, визначеної Держбюджетом 2007 року. Про це ЗІКу сьогодні, 4 лютого, повідомив начальник відділу роботи із репресованими та реабілітованими Львівської облради Роман Тертула.

За його словами, відділ роботи із репресованими та реабілітованими Львівської обласної ради вже скерував відповідь на адміністративний позов репресованих Юрія Шухевича та Івана Губки.

Як зазначив Роман Тертула, відповідно до двох постанов Кабміну 1993-го і 1996 років виплата компенсацій репресованим та реабілітованим проводиться з розрахунку тодішньої мінімальної зарплати – 7,5 грн за кожен місяць ув’язнення, а Шухевич і Губка вимагають виплачувати по 440 грн за кожен місяць, відповідно до розміру мінімальної зарплати, встановленої Державним бюджетом 2007 року.

Полів’язні Юрій Шухевич та Іван Губка, за словами Романа Тертули, зверталися з аналогічним позовом до Печерського районного суду Києва, але «там у них нічого не вийшло». Відтак, Шухевич і Губка розпочали з найнижчої інстанції у Львові, щоб з перспективою дійти до Європейського суду з прав людини.

Як зазначив Роман Тертула, переважна більшість компенсацій репресованим та реабілітованим в Україні вже виплачена з розрахунку 7,5 грн за кожен місяць ув’язнення: «Якщо Шухевич і Губка виграють справу, то це буде прецедент, і держава змушена буде виплачувати гроші всім репресованим і реабілітованим з розрахунку 440 грн за місяць ув’язнення. Шухевич і Губка претендують на виплату компенсації за свої ув’язнення розміром 275 і 257 мінімальних зарплат відповідно».

Гроші на виплати компенсації політв’язням радянських таборів виплачуються, за словами Романа Тертули, з місцевих бюджетів: «Замість того, щоб Україна поставила питання перед Росією як спадкоємницею СРСР про виплату компенсацій політв’язням, ця проблема лягає на місцеві бюджети». Як зауважив Роман Тертула, на виплату компенсацій на Львівщині претендують близько 17 тисяч осіб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *