ОСТАННІ НОВИНИ

Гриценко пропонує скасувати недоторканість Ющенка

|

Голова Комітету Верховної Ради з питань безпеки та оборони Анатолій Гриценко переконаний, що недоторканність потрібно скасувати не тільки для депутатів, але й для Президента України. Про це він сказав сьогодні журналістам, передає УНІАН.

“Я не поставив свій підпис під проектом закону про скасування депутатської недоторканності тому, що він не пропонує системного рішення і передбачає позбавлення недоторканності виключно народних депутатів України. Я переконаний, що закон має бути один для всіх – і для пересічних громадян, і для народних депутатів, і для Президента України”, – відзначив Гриценко.

Як заявив Гриценко, при цьому скасування недоторканності для Президента ще важливіше, ніж скасування депутатської недоторканності. Пояснюючи свою думку, він відзначив, що, на відміну від народних депутатів, Президент ухвалює приписуючі рішення. “Якщо депутати голосують і ухвалюють колективні рішення, то Президент приймає одноосібні, зокрема приписуючі рішення. У Президента набагато більше спокуси порушити при цьому закон”, – вважає Гриценко.

“Впродовж останніх років ми бачимо, що у глави держави є спроба давати доручення всім і вся – главі уряду, окремим міністрам, голові Верховної Ради, генеральному прокуророві, лідерам політичних партій тощо, що далеко не завжди відповідає чинному законодавству” – відзначив він.

За словами Гриценка, тому йдеться про дотримання закону і про відповідальність за його порушення як для кожного з 450 народних депутатів, так і для Президента України. “Я підпишу проект змін до Конституції і проголосую за нього, якщо буде передбачено скасування недоторканності відразу для всіх: і для депутатів, і для Президента. Це буде системне і правильне рішення. Я хотів би уникнути будь-якої персоніфікації – не йдеться про Ющенка, Гриценка або когось іншого”, – сказав він.

“Сьогодні Ющенко – Президент, а через два роки може бути інша особа, так само як через 5 років буде інший склад Верховної Ради, і ми ухвалюємо рішення на тривалу перспективу, і воно має бути відповідальним”, – відзначив він.

На думку Гриценка, якщо Президент не ініціює сам зняття недоторканності з глави держави, то це зроблять народні депутати.

Він висловив переконання, що якщо розглядатиметься законопроект про зняття недоторканності і з депутатів, і з Президента, то за нього проголосує більш ніж 400 парламентаріїв, його підтримає і опозиція, і коаліція, а зняття недоторканності винятково з народних депутатів якщо і матиме підтримку 226 голосів, то 300 голосів не отримає, і Конституція не буде змінена, передає proUA.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *