ОСТАННІ НОВИНИ

Рятувальники Львівщини попереджують про можливі небезпеки у святкові дні

|

Для того, щоб святкування не перетворились на жахіття, рятувальники ГУ МНСУ заздалегідь попереджають про безпеку в побуті та під час урочистостей. На цьому наголошує Центр пропаганди ГУ МНСУ у Львівській області.

Велика частка травм та різноманітних новорічних неприємностей є наслідком використання піротехнічних засобів. Часто неправильно встановлені чи не ліцензовані ракети потрапляють у вікна житлових будинків або на захаращені балкони, що призводить до пожежі. Іноді піротехнічні установки перекидаються і, розкрутившись, розкидають феєрверки в натовп. Перше та найважливіше правило, якого необхідно дотримуватись – не купувати хлопавки, петарди, бенгальські вогні, ракети та феєрверки на базарах, стихійних ринках та вулицях. У продавців таких точок продажу зазвичай відсутні не лише сертифікати, а й спеціальні дозволи на реалізацію.

Не використовуйте піротехніку у непристосованих для цього місцях чи приміщеннях. Іскри можуть потрапити на одяг та інші легкозаймисті предмети. Краще потішити око різнокольоровими вогниками, встановивши феєрверки на спеціально підготованій території за межами приміщень. Ні в якому разі не дозволяйте дітям самостійно розпалювати бенгальські вогні. Ще однією обов’язковою умовою є наявність вогнегасників у приміщенні, де проводитиметься вечірка. Їх кількість повинна бути не менше двох.

Щодо облаштування святкових приміщень: ялинка має бути встановлена на стійкій основі, проте розміщена не у проходах, біля виходів чи на шляхах евакуації. Пересторога стосується і використання на новорічному дереві та у приміщенні загалом ілюмінації. Освітлення повинне бути облаштоване з дотриманням правил влаштування електроустановок: якщо електрична освітлювальна мережа використовується без понижувального трансформатора, святкові гірлянди мають застосовуватись лише з послідовним увімкненням лампочок напругою 12 В, потужність лампочок не повинна перевищувати 25 Вт. Електромережа має бути виготовлена з гнучких проводів з мідними жилами. Підключення освітлення до мережі необхідно здійснювати за допомогою штепсельних з’єднань. Ялинкові прикраси не повинні бути целулоїдними, виконаними із марлі чи вати, крім того, заборонено запалювати на дереві справжні свічки. Маскарадний одяг дітей чи дорослих не повинен бути із легкозаймистих та синтетичних матеріалів, краще придбати або ж пошити костюм з натуральних тканин.

Щодо розваг поза межами дому. Якщо Ви надаєте перевагу активному зимовому відпочинку, тобто збираєтеся святкувати, катаючись на ковзанах, лижах чи санках, намагайтесь вжити усіх можливих заходів безпеки. У Львові є кілька спеціально облаштованих майданчиків, де можна отримати задоволення, катаючись на ковзанах під наглядом інструктора. Такі послуги можуть отримати й лижварі на знаменитих карпатських схилах. Проте, плануючи організований відпочинок, не забудьте повідомити місцеву пошуково-рятувальну службу про маршрут походу, кількість туристів у групі, час виходу та планований час повернення у табір.

Катання на лижах та санках поблизу автошляхів можуть закінчитись на лікарняному ліжку. Підлідна риболовля та катання на ковзанах в місцях, які не були спеціально обладнані (на водоймах, а не на штучних ковзанках), повинні відбуватись лише за умови, якщо ви переконались у відповідній товщині льоду та відсутності впливу на ситуацію інших небезпечних чинників. Пам’ятайте ще одне – спорт і алкоголь несумісні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *