ОСТАННІ НОВИНИ

Для зелених красунь Львівщини настала чорна пора

|

Сьогодні у Львівській області офіційно розпочали торгівлю ялинками. Зранку біля приміського залізничного вокзалу охочі вже могли розглянути і, може, купити перших зелених красунь. Щоправда, зранку їх було не надто багато, відтак ціни «кусалися» – за ялинку залежно від породи і висоти продавці хотіли від 80 до 180 гривень.

Разом з початком продажу ялинок виникає й інша проблема – підпільне вирубування лісових красунь і їх незаконна реалізація. Депутати обласної ради, з якими поспілкувався кореспондент «Львівського порталу», кажуть, що щороку в області незаконно вирубують до 10 тисяч ялинок, сосон і смерек, завдаючи на лише матеріальних збитків лісовим господарства, а й непоправних збитків природі.

Саме тому співрозмовники наголошували на тому, що коли вже людина хоче мати «живу» ялинку на свята, то її варто купувати не «з-під поли», а в спеціально відведених місцях і в тих людей чи організацій, які можуть підтвердити, що вони зрубали ялинку офіційно.

Щоб мінімізувати діяльність ялинкових браконьєрів, створено спеціальні мобільні та стаціонарні пости, що перевірятимуть документи та дозволи на вирубування і транспортування на дорогах, залізничних вокзалах та в електропоїздах.

Однією з основних проблем львівські лісники вважають те, що мораторій, накладений на вирубування ялиці білої у Львівській області, не прийняли сусідні області. Це, за словами лісників, значно ускладнює виявлення та притягнення до відповідальності порушників закону – адже часто крадії отримують дозвіл на вирубування в сусідній області, а рубають на Львівщині. Щоб унеможливити такий механізм, депутати Львівської облради готують звернення до колег із сусідніх областей.

Не сприяє в боротьбі за збереження хвойних порід у лісах Львівщини і матеріальне становище, у якому опинилися мешканці сільських районів. Адже часто мешканці гірських регіонів вдаються до незаконного вирубування та продажу ялинок, щоб хоч якось заробити на хліб, стверджують деякі депутати.

Аби врятувати ялинки львівської області, екологи, громадські організації та влада готують низку соціальних заходів, що будуть звертати увагу громадян на проблему несанкціонованого вирубування хвойних дерев напередодні новорічних свят та закликатимуть мешканців Львівщини купувати тільки спеціально вирощені ялинки, новорічні букети або ж штучні ялинки.

Вирубувати ялинки за законом дозволено тільки на площах рубок, пов’язаних із веденням лісового господарства, плантаціях, а також під час розчищення трас ліній електропередач, зв’язку, газопроводів та нафтопродуктопроводів.

Продавати новорічні ялинки дозволено тільки в спеціально відведених місцях, за товарно-транспортними накладними з гербовою печаткою лісогосподарського підприємства і за підписами лісничого та бухгалтера лісництва. Крім того, на зрубі кожна законно вирубана ялинка повинна мати спеціальну печатку лісництва.

За незаконно зрубану ялинку передбачено штраф у розмірі 80 гривень, плюс відшкодування шкоди, завданої навколишньому середовищу – шкоду розраховують з урахуванням висоти та діаметру стовбура ялинки, і становить 110 – 125 гривень за кожне дерево. А тим, кого впіймають з великою кількістю незаконно зрубаних ялинок, загрожує кримінальна відповідальність.

Ті ж таки екологи стверджують, що чи не найкращою альтернативою є купівля штучної ялинки. Але ціна її поки що не дуже сприяє значному поширенню серед жителів Львівщини – залежно від висоти штучні ялинки можна купити за 200 грн і вище. А крім того, гарантії якості товару також дають не надто охоче. Хоча це один із ключових елементів, адже коло ялинки люблять перебувати діти, відтак імовірність того, що дитина може отримати ушкодження під час спроби надламати гілочку новорічної красуні, є доволі високою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *