ОСТАННІ НОВИНИ

Шенгенська зона зупинилася на українському кордоні

|

Західні сусіди України – Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина сьогодні увійшли в шенгенську зону. Для України це може означати нову залізну завісу, адже процедура, за якою видаватимуть візи на Захід, суттєво ускладниться. Зокрема, тепер за польську візу доведеться заплатити – вона коштуватиме 35 євро. Крім того, аби навідатись до західного сусіда, доведеться подати документи, що підтверджують мету візиту.

Потрыбен буде також страховий поліс на кожен день перебування в шенгенській зоні, а також достатнє фінансове забезпечення особи, що прагне в’їхати до Євросоюзу.

Залежно від зазначеної мети візиту, до кожного типу віз доведеться подавати додаткові документи. Наприклад, для отримання туристичної візи це має бути лист польського туристичного бюро, з яким співпрацює місцевий туроператор.

Якщо заявник прагне отримати візу з метою відвідин, то повинен мати оригінал запрошення, зареєстрованого в уряді воєводства. Для робочої візи потрібен оригінал дозволу на працевлаштування іноземця на території Польщі. Для отримання навчальної візи треба буде надати документ, що підтверджує зарахування до вищого навчальнового закладу (школи) в Польщі або довідк у з вузу про навчання чи стажування .

Ті, хто їхатиме до Польщі аби взяти участь у спортивних та культурних заходах, зобов’язані мати запрошення від приймаючої організації, а людям, які захочуть відвідати західного сусіда для підприємницької діяльності, доведеться подати копію ліцензії фірми і копію свідоцтва про її реєстрацію та податкову декларацію.

Водночас поляки попереджують українців – кожен поданий документ ретельно перевірятимуть, а за намагання ввести працівника посольства чи консульства в оману шахрай ризикує потрапити в електронну базу даних і список осіб, небажаних на території шенгенської зони.

Отримати «шенгенку» безоплатно зможуть 14 категорій українців – це найближчі родичі громадян Польщі, члени офіційних делегацій, члени уряду і парламенту, Конституційного та Верховного Суду, учні, студенти, студенти післядипломної освіти та викладачі, що їх супроводжують, неповносправні особи, особи, що мусять виїхати на територію Польщі в справах долі (операції, лікування, тощо) учасники міжнародних спортивних заходів, особи, що беруть участь в культурних та наукових заходах, учасники офіційних програм обміну, організованих містами-побратимами, журналісти, пенсіонери, інваліди, водії, що перевозять товари в міжнародному русі, працівники залізничних поїздів та діти до 18 років. Категорії осіб, звільнених від оплати за візу, визначені переліком в міжурядовій угоді, яку підписали Україна та Польща у 2003 році.

Безоплатною залишиться і довготермінова національна віза – однак її видаватимуть тільки трьом категоріям українців: тим, хто навчається чи стажується в Польщі, тим, хто легально працює в Польщі, а також членам змішаних сімей. Водночас, національна віза діятиме тільки на території Польщі і їхати з такою візою далі на захід українці не зможуть.

Однак шенгенська віза, видана поляками, матиме й переваги: з нею можна буде мандрувати всією шенгенською зоною – ніхто не буде перевіряти місцезнаходження українських громадян в Шенгенській зоні, адже тепер кордони знесені. Тому, отримавши польську візу, можна буде відвідати й інші держави, що належать до цієї візової зони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *