ОСТАННІ НОВИНИ

ФДМУ не зміг знайти бажаючих на стебниківський «Полімінерал»

|

На минулому тижні львівські підлеглі Валентини Семенюк з сумом констатували, що вивчення попиту на монополіста з виготовлення каініта (сировина для калійних добрив), гірничо – хімічне держпідприємство «Полімінерал» (Стебник, Львівська обл.) закінчилося невтішно. Потенційні інвестори були не в захваті від перспективи власним коштом консервувати недіючий аварійне родовище підприємства. Тому відділення ФДМУ у Львівській області змушене відмінити власне рішення про реприватизацію ГХК «Полімінерал».

Про реструктуризацію ГХК «Полімінерал» на підприємстві та в центральних органах влади говорять з 2003 року. Проте поки ніхто нічого так і не зробив, щоб виділити зі складу комбінату родовище № 1 та акціонувати його, попередньо оцінивши активи. Друге родовище «Полімінералу» знаходиться в аварійному стані і його консервують мокрим способом (затоплюють) за гроші держбюджету.

Як повдомила «Ділову Столицю» керівник ФДМУ у Львівський області Наталія Горлач, рішеня про приватизацію гірничо – хімічного комбінату було принято в липні теперешнього року, але аналіз його фінансового стану, зроблений Фондом восени, був негативним через витрати на консервацію родовища № 2. Тільки в цьому році держава мала витратити на консервацію 14 млн грн. Загальні витрати на консервацію і реконструкцію ГХК «Полімінерал» оцінюють у 240 млн грн.

Тому серед численних інвесторів так і не знайшлося бажаючих витрачатися на дорогі екологічні міроприємства, і приватизація цілісного майнового комплексу калійного монополіста потерпіла фіаско. Зі слів пані Горлач, свої висновки ФДМУ скерував у ще одне відомство, що опікає стебниківських хіміків, – Мінпромполітики. Приватизатори запропонували міністерству створити ВАТ на базі рудника №1. У цьому випадку витрати на підтримання аварійної частини підприємства ляжуть на державу.

Проблеми у «Полімінералу» виникли після румунського землетрусу 1978 року, коли почалося підтоплення родовища №2, а наприкінці 90 – х років минулого сторіччя вода просочилася і в родовище № 1. Песимісти вважають, що якщо вчасно не провести рекультивацію підтоплюємих шахт, то існує небезпека обвалу великої площі та загроза трускавецьким мінеральним водам. Не дивлячись на апокаліпсичні прогнози бажаючими відродити видобуток калієвої і магнієвої руди у Стебнику, в різний час, були і власник Полтавського ГЗКу Костянтин Жеваго і російський міліардер Андрій Мельниченко (компанія «Єврохім») і Віктор Вексельберг («Ренова»).

Пояснити це можна тим, що при проектній потужності ГХК «Полімінерал» більше ніж 300 тис.тон хлористого калія, хлорида магнія і технічної кам’яної солі Калуш – Голинське родовище полімерних руд, яке розробляє дане підприємство, містить 560 млн тон розведених рудних запасів. Прикарпатський калійний басейн оцінюють в 7 млрд тон полімерних руд, що виводить Україну на четверте місце у світі по запасам калієвої і магнієвої сировини після США, Росії і Китаю. Тому ГХК «Полімінерал» спробують продати у наступному році. Зроблять це, ймовірно, після реструктуризації, зобов’язав майбутнього інвестора профінансувати хача би частину природоохоронних заході, повідомляє «Ділова Столиця».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *