ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ створила робочу групу з вивчення архівів ОУН-УПА

|

У Службі безпеці України створено спеціальну робочу групу з вивчення архівів про діяльність ОУН і УПА. Таке рішення було прийнято за результатами сьогоднішнього круглого столу у СБУ «Активізація взаємодії щодо правдивого висвітлення діяльності ОУН і УПА за документами архіву СБ України та іншими матеріалами».

Як повідомила «proUA» прес-служба СБУ, робоча група вивчатиме архіви про діяльність ОУН і УПА, видатних постатей визвольного руху України з метою оприлюднення документальних першоджерел.

Крім працівників СБУ у групу увійшли відомі українські історики.

Учасники круглого столу акцентували увагу на важливості налагодження доступу українських дослідників до закордонних архівів (США, Великобританія, Німеччина, Росія, Польща), матеріали яких можуть допомогти правдивому висвітленню діяльності ОУН і УПА.

Зокрема, запропоновано вивчити питання щодо спільного видавничого проекту з інститутом Яд-Вашем Ізраїлю, яким передбачити упорядкування збірника документів з таких питань: євреї у ЧК-ДПУ-НКВС-НКДБ-МДБ-КДБ в 1917-1991 рр., українці та євреї у Другій світовій війні, євреї в ОУН і УПА тощо.

Крім того, під час круглого столу його учасники підтримали пропозицію СБУ запровадити регулярні громадські історичні слухання у Службі безпеки України за участю істориків та журналістів.

Також присутнім презентовано електронну збірку (на CD-дисках) всіх віднайдених у Галузевому державному архіві СБУ матеріалів про Голодомор 1932-1933 рр., яку буде передано до навчальних закладів та дипломатичних представництв України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *