ОСТАННІ НОВИНИ

Інтеґрацію неповносправних необхідно розпочинати з дитячого садка

|

Проблеми та можливості інтеграції в суспільство людей з синдромом Дауна обговорили вчора за круглим столом представники громадських організацій, депутати міськради та батьки дітей з Даун-синдромом.

Основна проблема – це не тільки соціалізація неповносправних, але й робота зі здоровими людьми, що часто через малу поінформованість не сприймають людей з синдромом Дауна або навіть бояться їх, – вважають учасники круглого столу. Адже, за їх словами, дітей з Даун-синдромом бояться приймати в дитячі садки та школи, незважаючи на те, що іноді такі діти майже ні в чому не відстають від ровесників.

«Проблему інтеґрації в суспільство неповносправних людей, я вважаю, можна легко вирішити, коли дозволити хворим дітям навчатись в дитсадках та школах разом з іншими дітьми. Звісно, хворим дітям, крім нормальної програми, треба буде ще індивідуальну програму навчання. Однак від спільного навчання користь отримають не тільки діти неповносправні, але і здорові діти та суспільство», – каже Анна Позняк, заступник директора загальноосвітньої школи №66, в якій практикується навчання неповносправних дітей. На її думку, хворі діти вчаться спілкуватися, а здорові – стають більш щиросердними та чуйними, коли допомагають слабшим за себе дітям та проводять з ними час.

Окрім того, завдяки інтеґрації суспільство може уникнути багатьох проблем. Адже неповносправні діти, яких ізолюють в інтернатах чи батьківських будинках, згодом не здатні соціалізуватись та утримувати себе. Такі люди стають тягарем для суспільства – хоч іноді їх фізичний стан та інтелектуальні здібності дозволяють працювати на таких посадах як офіціант чи помічник фотографа, вони можуть водити машину та навчатись в коледжі.

«Закордоном вже давно почали запроваджувати програми, що допомагають неповносправним, наскільки це можливо, виявити свої здібності і можливості. У Вроцлаві, наприклад, є піцерія та Макдональдс, де офіціантами працюють люди з особливими потребами. Нам у Львові теж потрібно шукати відповідальний бізнес, де дадуть можливість працювати таким людям» – каже депутат міської ради Олег Сорочкін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *