ОСТАННІ НОВИНИ

Україна добиватиметься визнання голодомору від ООН

|

Україна має намір добиватися морального та політичного визнання Голодомору 1932-33 рр. в Україні як злочину проти людства або геноциду. Про це говориться у повідомленні Центру новин Організації Об’єднаних Націй, повідомляють «Українські новини».

«Постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв… повідомив, що його делегація добиватиметься «морального і політичного» визнання в ООН того, що у 1930-ті роки проти жителів України був вчинений злочин, який можна кваліфікувати як злочин проти людства або геноцид», – говориться у повідомленні.

Сергєєв наголосив, що штучний голод в Україні був викликаний діями тоталітарного сталінського режиму.

Він заявив, що Україна домагається того, щоб увесь світ знав про цей злочин проти людства, але, у той же час, не збирається нікому мстити.

За його словами, головною метою України є відновлення гідності й вшанування пам’яті мільйонів жертв Голодомору 1932-33рр., а також недопущення подібного у майбутньому.

Сергєєв звернув увагу на небезпеку тоталітарного режиму, але підкреслив, що зараз Україні немає до кого висувати претензії.

«Йосип Сталін – помер, Радянський союз – розпався. Ми нікого із сучасного світу не маємо наміру обвинувачувати», – заявив посол.

Крім того, представник України висловив надію, що ООН вдасться прийняти відповідний документ, який би кваліфікував Голодомор як злочин проти людства або геноцид.

Посол також зазначив, що на сьогоднішній день всі секретні документи архіву спецслужб радянської України стали доступними.

«І у них знайдене підтвердження того, що мільйони людей в Україні померли в результаті систематичної конфіскації зерна і продуктів харчування», – повідомив він.

Як повідомлялося, Президент Віктор Ющенко сподівається на прийняття Генеральною Асамблеєю ООН рішення про Голодомор 1932-1933 рр.

1 листопада 34-та сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО прийняла резолюцію про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні.

Ющенко оголосив 2008 рік роком пам’яті жертв Голодомору 1933-32 рр.

У 2006 Верховна Рада визнала Голодомор 1932-33 рр. геноцидом українського народу.

У результаті Голодомору 1932-1933 рр., за різними оцінками, загинуло від 3 до 7 млн осіб.

Крім того, за даними ряду істориків, в Україні були голодомори у 1921-23рр. і у 1946-47 рр.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *