ОСТАННІ НОВИНИ

Комуністи пропонують соціально захистити потерпілих від ОУН і УПА

|

Народні депутати від фракції Комуністичної партії Петро Симоненко, Петро Цибенко, Іван Герасимов і Олександр Голуб пропонують Верховній Раді забезпечити соціальний захист українців, потерпілих від дій Організації українських націоналістів і Української повстанської армії.

Про це йдеться в проекті закону «Про статус і соціальний захист громадян України, потерпілих від дій ОУН і УПА в 1939-1941 роках, в період Великої Вітчизняної війни і в післявоєнні роки», зареєстрованому сьогодні в Раді.

Зокрема, депутати пропонують визнати жертвами ОУН і УПА громадян України, які загинули від дій націоналістичних військових формувань, втратили здоров’я і стали інвалідами, зазнали фізичних і моральних збитків, втратили членів сім’ї, втратили житло та інше майно, яке знищили або забрали бойовики ОУН або УПА.

Крім того, депутати вважають жертвами ОУН і УПА членів сімей загиблих і замучених під час каральних акцій, проведених у відплату за антифашистські погляди, допомога радянським військовим; також пропонується вважати жертвами українців, які були примусово мобілізовані в УПА і не скоїли злочинів проти людства.

Також комуністи пропонують надати таким громадянам право на відшкодування вартості втрачених будівель і майна, а також ряд пільг – безкоштовні ліки за рецептами лікарів, раз на 2 роки безкоштовне санаторно-курортне лікування, знижки на вартість палива в будинках без центрального опалювання, безкоштовний проїзд всіма видами громадського транспорту, медичне обслуговування, першочергова госпіталізація, позачергове забезпечення житлом.

Депутати також пропонують створити при місцевих органах влади спеціальні комісії, які встановлюватимуть факти, що підтверджують, що деяким особам було завдано збитків з боку ОУН або УПА.

Проект припускає встановити в Києві пам’ятник жертвам ОУН і УПА.

Нагадаємо, раніше КПУ закликала Генеральну прокуратуру і Службу безпеки порушити кримінальну справу проти Президента Віктора Ющенка, його Секретаріату і деяких голів державних адміністрацій за пропаганду націоналістичної ідеології.

У жовтні КПУ звинувачувала Президента Віктора Ющенка в пропаганді нацизму і критикувала його за присвоєння звання Героя України з присвоєнням ордена Держави (посмертно) головному командиру Української повстанської армії в 1942-1950 роках, генерал-хорунжому Роману Шухевичу, повідомляє proUA.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *