ОСТАННІ НОВИНИ

Українці не захищені від ГМО – Шнипко

|

Зміни до закону про захист прав споживачів призвели до того, що українські споживачі цьогоріч повністю не захищені від генетично модифікованих організмів. Про це під час прес-конференції у Львові повідомив голова Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики Олександр Шнипко. Згідно з цими змінами, цього року відбір зразків для лабораторного аналізу у роздрібній мережі мав відбуватися за рахунок бюджету.

Шнипко вважає, що така ситуація виникла через міністерство фінансів, яке цих коштів у бюджеті не передбачило.

За його словами, зроблено закупку 42 видів продукції з роздрібної мережі, з них у 18 виявили вміст генетично модифікованих організмів, що перевищили європейські норми в декілька разів. Відповідного маркування на продукції не було.

Нагальна проблема виникла з нашими експортерами, які зіштовхнулися з проблемою маркування продукції. Зокрема, з Прибалтики цього року повернули харчову продукцію одного із підприємств, через вміст генетично модифікованих організмів, а на маркуванні цього не зазначили.

Нагадаємо, що закон про біобезпеку України передбачав маркування продукції, що містить генетично модифіковані інгредієнти, вже першого листопада. Але нещодавно цей термін пересунула на перше грудня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *