ОСТАННІ НОВИНИ

Митрополит Сабодан засудив операцію «Вісла»

|

Митрополит УПЦ (МП) Володимир (Сабодан)звернувся до Предстоятеля Польської Автокефальної Православної Церкви, владик, отців, а також мирян з нагоди відзначення 60-ї річниці сумнозвісної операції «Вісла». У зверненні він, зокрема, підкреслив, що «операція «Вісла» стала продовженням тієї Голгофи, яку зазнали православні мешканці Холмщини і Підляшшя в 40-х роках минулого століття».

Як повідомляє офіційний сайт УПЦ (МП), Митрополит Володимир також зазначив: «Минає 60 років від тієї пори, коли понад 150 тисяч православних українців було виселено зі своїх рідних теренів. Тисячі мешканців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя були депортовані, перевезені, розпорошені чужими землями тільки тому, що вони були православними, українцями. Три тисячі вісімсот людей утримано в концентраційному таборі в Явожно, вбито 650 осіб, заарештовано 1466 осіб, які були причетні до українського руху опору… Рясним плодом, який принесла того часу Православна Церква Богові, стали святі мученики Холмські та Підляські».

Предстоятель УПЦ (МП) підкреслив: «Згадуючи ці криваві події, ми повинні ще раз засудити злочинний, людиноненависницький режим, що вчинив це беззаконня. Це необхідно перш за все для того, аби подібне не повторилося в історії». Поряд з цим у зверненні сказано: «Проте, засуджуючи ідеологію, ми, як послідовники Христа, не повинні таїти зло на людей, але богозаповіданим всепрощенням покрити трагічні сторінки історії. Даючи об`єктивну оцінку подіям історії, звернімося до Божого милосердя, щоб Господь ніколи не допустив нашим народам зазнати таких жахливих трагедій».

Операція «Вісла» — злочинний захід польського комуністичного режиму проти українського населення, який здійснили 1947 року на окупованих Польщею українських етнічних землях. Операція полягала у примусовій депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Підляшшя та Холмщини на території західних та північних частин Польської держави, що до 1945 року належали Німеччині. Акція передбачала депортацію всіх українців, що проживали на зазначених територіях, у новостворені на колишніх німецьких територіях воєводства, передає www.risu.org.ua.

Операція «Вісла» стала жорстоким продовження примусового виселення українців із застосуванням військової сили 1944-1946 років. За даними польських джерел, за цей період переселили 482 тисячі осіб.

На 31 липня 1947 року, за польськими даними, було переселено 140 575 осіб, у концтаборі Явожно ув’язнено 3800 осіб, вбито — 655 осіб, заарештовано — 1466 членів руху Опору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *