ОСТАННІ НОВИНИ

На Ужоцькому перевалі відкриють меморіал жертвам війни

|

25 жовтня 2007 року на Ужоцькому перевалі в Карпатах за участю духовенства, іноземних дипломатів, представників влади та громадськості відбудеться відкриття меморіалу пам`яті жертв Першої Світової війни на спільному кладовищі воїнів армій Росії та Австро-Угорщини. Про це повідомляє Федерація скаутів «Галицька Русь».

25 жовтня о 12.30 після проведеної комплексної реконструкції заплановане урочисте відкриття військових меморіалів, присвячених пам’яті загиблих у Першій та Другій Світовій війні.

Зокрема, на кладовищі, де спільно поховано 363 солдати та офіцери армій Російської і Австро-Угорської імперій, які загинули в 1914 році, буде відслужено панахиду. Оскільки на цьому кладовищі поховані вірні церков східного та західного обряду (насамперед Православної та Римо-католицької церков), організатори – галицькі скаути – звернулися до єпископів РКЦ та правлячих архієреїв УПЦ Львівщини та Закарпаття з проханням відслужити панахиду по загиблих у Карпатах християнах, які виконали свій військовий обов’язок у роки Першої Світової війни.

До участі в заході запрошено ветеранів, лідерів національно-культурних товариств та дипломатів країн, представники яких брали участь у боях за оволодіння стратегічними перевалами в Українських Карпатах (Росії, Австрії, Угорщини, Німеччини, Чехії, Словаччини, Польщі, Білорусі).

Церемонії відкриття передував трудовий скаутський трудовий табір «Школа ратника», який у серпні 2007 року за підтримки Львівського обласного молодіжного центру праці при Головному управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту Львівської ОДА організувала Федерація скаутів «Галицька Русь».

Табір проводився в межах благодійної програми «Впорядкування військових поховань Західної України», яку від 2004 року реалізує Федерація Скаутів.

Цільове фінансування на реставрацію вказаних меморіалів, за клопотанням низки російських національно-культурних організацій Львівщини, через Московський фонд ім. Юрія Долгорукого виділив уряд Москви.

Інформаційну та організаційну допомогу в проведені реалізації проекту надали органи місцевої влади сіл Ужок та Сянки, командування прикордонної застави «Сянки».

19 жовтня 2007 року реконструкцію пам’ятників було завершено монтажем меморіальних плит замість знищених у попередні роки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *