ОСТАННІ НОВИНИ

Завтра презентуватимуть «Теологічні трактати» Боеція

|

Презентація українського перекладу «Теологічних трактаів» Северина Боеція відбудеться завтра в Українському католицькому університеті. Про це передає відділ інформації та зовнішніх зв’язків УКУ.

У презентації, що відбуватиметься в день святого Северина, візьмуть участь перекладач Ростислав Паранько та науковий редактор видання Богдан Завідняк.

Як подає «Вікіпедія», Северин Боецій (Boethius; 480 – 525) – римський філософ-неоплатонік, математик і теоретик музики, теолог та політичний діяч пізньої античності, римський патрицій, міністр при італійському королі Теодоріху, пізніше його засуджено за зраду, ув`язнено в Павії, піддано тортурам і вбитий.

Автор трактатів з логіки і коментаріїв до творів з логіки Порфирія та Арістотеля. Коментував та перекладав твори Цицерона. Математичні твори Боеція не були оригінальними, але відіграли важливу роль у поширенні математичних знань у Європі. Його «Основи арифметики» (De institutione arithmetica) є авторизованим перекладом «Арифметики» Нікомаха, а «Мистецтво геометрії» (Ars geometriae et arithmeticae) – перекладом перших трьох книг «Початків» Евкліда. Велику популярність мав п`ятитомний твір Боеція «Про музику» (De institutione musica), який є основним джерелом відомостей про античну музичну теорію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *