ОСТАННІ НОВИНИ

Українці потерпають від гепатиту С

|

“Хронічні вірусні гепатити: стан проблеми сьогодні і завтра” – таку назву має триденна конференція, яка сьогодні розпочалася у Львові. На неї з’їхалось 120 лікарів з усієї України для обговорення медичних аспектів боротьби з епідемією вірусних гепатитів, і передусім гепатиту С.

За словами продакт-менеджера відділу вірусології компанії «Хофман – Ла-Рош» Андрія Семенова, це перша в Україні школа з проблем гепатиту С, і кожна доповідь базується не на теоретичних знаннях, а на практиці.

Всесвітня організація охорони здоров`я назвала гепатит С чумою 21 століття.

За 20-30 років цей вірус стане основною проблемою всіх національних органів охорони здоров`я.

За даними експертів, в Україні інфіковано від 3 до 5 % громадян. А 90% хворих навіть не здогадуються про те, що вони заражені.

«Розповсюдженість гепатиту С у 4-5 разів перевищує розповсюдженість ВІЛ- інфекції», – зазначила на конференції науковий співробітник лабораторії вірусних гепатитів і ВІЛ-інфекції інституту епідеміології імені Л.В. Громашевського Тетяна Сергєєва.

Кожен рік в Україні реєструють 1100 – 1200 випадків захворювання на гостру форму гепатиту С. Найбільший відсоток захворюваності на гострий вірусний гепатит С за останні чотири роки спостерігали у Запорізькій, Кіровоградській, Одеській, Дніпропетровській, Чернігівській областях та в Києві і Севастополі.

В Україні побільшало хворих на хронічні вірусні гепатити у всіх регіонах за останні 5 років на 5%.

«У найближчі роки на 150-200% можливе зростання смертності через хвороби печінки,» – зазначила Тетяна Сергєєва.

Щоб запобігти цій тенденції, необхідне державне фінансування діагностики хворих на гепатити.

«На жаль, на відміну від Росії, Литви та Польщі, в Україні немає державної програми профілактики та лікування хворих. Міністерство охорони здоров’я навіть немає статистики щодо числа хворих на гепатит С», – заявив Ярослав Гордієвич, координатор громадської ініціативи допомоги хворим на хронічні вірусні гепатити в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *