ОСТАННІ НОВИНИ

У Вірменському соборі відкриють відреставрований вітраж

|

Завтра о 12.00 вірменська громада у Львові урочисто відкриє відреставрований вітраж у куполі Вірменського собору. На відкритті вітража будуть присутні представники Міністерства культури і культурної спадщини Польщі, Генерального консульства Польщі у Львові та представники влади Львова.

Роботи з реставрації вітражів провадила майстерня вітражів Евеліни і Роберта Кєндзєлєвських, відновлення автентичного світлового ліхтарика над куполом виконували реставратори Януш Мруз і Марек Косс. Фінансування реставраційних робіт взяло на себе Міністерство культури і культурної спадщини Польщі.

З метою подальшої координації реставраційних робіт вірменська громада створила Координаційну Наглядову Раду з питань реставрації та реновації ансамблю Вірменської вулиці. До складу Ради входять авторитетні науковці, історики, громадські діячі.

Вітраж був виготовлений і встановлений близько 1910 року найімовірніше майстернею Туха і Екєльскєго з Кракова. Ім’я проектанта є невідоме. Ним міг би бути Кароль Машковскі, оскільки він проектував „ніби мозаїку” в куполі, але стилістика його малярства і проекту вітража різняться. Іншим „кандидатом на авторство” є Францішек Мончинскі – архітектор, який проектував розбудову Вірменського собору і має у своєму доробку декілька проектів вітражів. Ймовірно, також, що проект цього вітражу, як і кількох інших у Вірменському соборі, належить Юзефу Мехоферу – риси ангела у вітражі майже ідеально співпадають з іншим проектом його авторства, з цієї ж святині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *