ОСТАННІ НОВИНИ

Фосфор у львівських ґрунтах з’явився ще до Ожидова

|

Львівські науковці стверджують, що у ґрунтах області є великий вміст важкорозчинних форм фосфору. Але причиною їх накопичення стала не «фосфорна катастрофа», а добрива, які вносили з сільськогосподарською метою ще за радянських часів.

Сьогодні на засіданні прес-клубу Реформ начальник Державної інспекції захисту рослин Львівської області Ярослав Лободзець розповів про препарат, який допоможе використати важкорозчинний фосфор як добриво для рослин.

За його словами, цього року біолабораторія Державної інспекції готова приступити до виробництва фосфоромобілізуючого біопрепарату, який впливатиме на важкорозчинні форми фосфору і допомагатиме рослинам його освоювати.

«Ще за радянських часів у ґрунти вносилась велика кількість добрив з важкорозчинним фосфором. Він накопичився у великих дозах, і рослини не змогли його освоїти. Ми поставили собі за мету виробляти препарат, який буде доступним для сільськогосподарських товариств і дозволить підвищити врожайність», – зазначив Ярослав Лободзець.

Щоб почати виробництво, працівники біолабораторії чекають на перше замовлення, оскільки препарат довго не зберігається. «Його застосовують під час посіву. Зараз сприятливий момент для замовлення, адже у нас йде посівна кампанія», – наголосив Я.Лободзець.

Він також запевнив, що з препаратом уже працюють у Київській та Черкаській областях, а також на Півдні України. «Проводили досліди і в Інституті пшениці. Там з’ясували, що при застосуванні препарату урожайність зернових збільшується від 3 до 15 центнерів з гектара», – зазначив Я.Лободзець.

Натомість заступник голови Львівської облдержадміністрації з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин сумнівається в чудо-препараті. Він стверджує, що вловити вплив фосфору на врожай неможливо. «Можна говорити про підвищення врожаю завдяки цілому комплексу заходів, а не через застосування препарату. Я не думаю, що це панацея від усіх бід», – сказав чиновник.

Зовсім іншої думки про вміст фосфору у ґрунтах області і завідувач Львівського центру «Облдержродючості» Анатолій Демчишин. Він стверджує, що його навпаки катастрофічно бракує. «Вміст фосфору, що є у ґрунті, нічого не змінить і на врожай не вплине. Більш-менш фосфором у нас забезпечений Буський район, в інших – його катастрофічно бракує», – запевнив він. За його ж словами, виправити ситуацію навіть не зміг викид фосфору, що стався під час Ожидівської катастрофи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *