ОСТАННІ НОВИНИ

Відмова від утилізації меланжу коштуватиме Україні 20 мільйонів – Гриценко

|

Зберігання меланжу за 2-3 роки коштуватиме українській армії 20 млн гривень, якщо проблему його утилізації не буде вирішено впродовж цього часу. Про це сказав під час брифінгу для журналістів міністр оборони України Анатолій Гриценко.

За його словами, зараз на збереження цього рідкого палива щороку витрачають 1,5 млн гривень. Але за три роки треба буде кардинально оновлювати місткості, у яких зберігають меланж, бо теперішні вже давно амортизовані.

За словами А. Гриценка, сьогодні Кабінет Міністрів мав розглянути питання про передачу 1 тисячі тонн меланжу на утилізацію в Росію. При цьому Україна платить тільки за транспортування. Крім того, Кабмін мав розглянути ще один проект, який фінансує ОБСЄ.

«Ідеться про мільйони доларів, за які можна буде утилізувати близько 3 тисяч тонн меланжу», – сказав міністр. Якщо Кабмін схвалить цей проект, то Міністерство оборони оголосить тендер, переможець якого проведе утилізацію.

Анатолій Гриценко також зазначив, що він дуже хоче, щоби продукти утилізації використовували українські підприємства, але поки що вони не виявляють зацікавлення в цьому.

Біля райцентру Радехів Львівської області розпочинає свою роботу завод з переробки та утилізації ракетного палива типу «меланж». Це перший в Україні завод такого типу, потужність якого – переробка чотирьох тонн меланжу на добу, одна тисяча 200 тонн на рік.

На території ЗахОК зберігають понад 6 тонн меланжу, а загалом в Україні налічується понад 16 тисяч тонн речовини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *