ОСТАННІ НОВИНИ

Пам`ять вища за політику

Андрій ХОРУНЖАК, «Україна і час»

|

Пам`ятник жертвам Голодомору-геноциду та депортацій українців ХХ століття на подвір`ї храму Покрови Пресвятої Богородиці, що біля ринку “Південний”, таки відкрили.

Посвячення й урочистості відбулися у п`ятницю, у День незалежності України. Щоправда, не обійшлося без провокацій – якісь дві жіночки у вишиваних сорочках проштовхувалися крізь ряди людей і роздавали нашвидкуруч тиражовані та розірвані навпіл (з метою економії паперу) листівки. У друкованих зверненнях йшлося про засудження депутатів від Партії регіонів, БЮТу і “Нашої України”, які не підтримали законопроект про визнання Голодомору. На церемонії такий крок провокаторів ніяк не позначився, а охорона попросила жіночок покинути обійстя церкви.

Здивувало також ігнорування пам`яті постраждалих унаслідок Голодомору і переселення з Польщі місцевими чиновниками та політиками. Попри запрошення усіх (починаючи від Президента України), серед гостей зауважили лише колишнього голову Львівської обласної ради Михайла Сендака (до слова, його призначили виконувачем обов`язків Управління захисту прав споживачів у Львівській області). Голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник обмежився лише надісланим кошиком квітів. Букет також передав прем`єр-міністр України Віктор Янукович. Ще можна згадати телеграму, надіслану головою Державного комітету зв`язку України Романом Лубківським. “Прийміть щирі вітання з нагоди відкриття у Львові пам`ятника жертвам Голодомору. Цей перший на наших теренах меморіал знаменує безсмертя народу, цілісність і єдність Української держави. Щира та глибока вдячність усім, хто спричинився до його створення і відкриття. Вічна пам`ять невинно убієнним. Вічна слава Україні!” – написано у телеграмі.

Під час посвячення пам`ятника за участі представників усіх релігійних конфесій до учасників урочистості звернулися Герої України. Палким та емоційним був виступ багаторічного політв`язня Юрія Шухевича. А поет і громадський діяч, який пережив голодомор, Микола Петренко нагадав присутнім про трагічні сторінки українців.

Слово також надали директорові Львівської галереї мистецтв, Героєві України Борисові Возницькому та авторам пам`ятника – скульптору Миколі Посікірі та архітектору Михайлові Федику. Вони закликали робити висновки вже сьогодні, щоби у майбутньому подібне ніколи не повторювалося.

Опісля урочистостей на території ТВК “Південний” відбувся концерт. Народна артистка України Ніна Матвієнко захопила глядачів чарівним голосом, отримуючи за кожну пісню гучні оплески. Згодом маму на сцені змінила донька. Концерт продовжили брати Яремчуки і гурт “Соколи”.

Нагадаємо, що встановлення пам`ятника ініціював народний депутат України від Партії регіонів Петро Писарчук. За його словами, такий задум виник у нього давно, адже дідусь, бабуся і батько Петра Писарчука були депортовані з території Польщі у 40-х роках минулого століття.

“Я маю таку можливість поставити і їм, і всім, хто був з ними, пам`ятник. В тому числі і жертвам Голодомору. Голодомор був на східних теренах, і нехай цей пам`ятник символізує все-таки, що навіть у трагедії український народ єдиний, не можна його роз`єднати і розпалювати якусь ворожість між людьми”.

Щоправда, місцеві політики, схоже, воліють на таких кроках своїх опонентів вправлятися у словоблудстві. Замість того, щоби зробити щось корисне для людей (не кажучи вже про те, що роками не можуть звести монумент Степанові Бандері та іншим національним героям), вони сіють розбрат. Не відають, що майбутнє усе розставить на свої місця, а їхні кроки на тлі благородних ідей виглядають ницими.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *