ОСТАННІ НОВИНИ

Балога хоче повернутися до мажоритарної системи на місцевих виборах?

|

Досвід виборів до місцевих органів влади за списками політичних партій і характер подальшої роботи обраних у такий спосіб Рад засвідчив існування багатьох проблемних моментів, які значно зменшують ефективність функціонування владних механізмів у регіонах. Таку думку сьогодні висловив керівник штабу блоку “Наша Україна – Народна самооборона” Віктор Балога.

Він відзначив, що саме регіональна влада, за визначенням, має бути максимально наближена до інтересів простих українців, дбати про якісну організацію життя громади та її самоврядування. Натомість дуже часто місцеві Ради стають своєрідним боксерським рингом, де делеговані партіями діячі вступають у поєдинки один із одним не за кращу пропозицію із забезпечення інтересів людей, а за корпоративні чи корисливі переваги.

За оцінкою Балоги, партійний присмак є майже в усіх останніх конфліктах у місцевій владі. “Ці протистояння послаблюють регіони. Енергія, витрачена на міжпартійні бої, нічого не дає виборцям, які лише бачать брудні сварки між своїми обранцями. До того ж подеколи під партійним брендом у місцеві Ради проникають різного ґатунку пройдисвіти або спритні ділки з сумнівним минулим, спаяні з регіональними партвождями корупційними зв’язками. Якщо кандидати у депутати парламенту більш-менш відомі виборцям (до них і увага пильніша, і засоби масової інформації більше про них розказують), то претендентам на мандат депутата районної Ради доволі легко сховатися під партійним дахом і бути обраним. Далі починаються містечкові політичні цунамі й інші катаклізми”.

Керівник штабу переконаний, що до представницьких органів влади на місцях слід обирати конкретних людей, а не прізвища зі списку політичної партії. “Під час поїздок в області, особистого спілкування з представниками найширших верств населення дуже часто чув, що виборці не довіряють “темним конячкам”, “котам у мішку” й іншій псевдополітичній живності. Люди хочуть делегувати у місцеву владу тих, хто добре знає життя регіону і особисто відповідатиме за виконання ним же самим задекларованих обіцянок. Мій власний досвід, одержаний на посаді Мукачівського міського голови, дає підстави стверджувати, що життєдіяльність регіону можуть забезпечити не партійні десантники, а лише ті, хто персонально одержав вотум довіри виборців”, – сказав Балога.

За його словами, всередині блоку “Наша Україна – Народна самооборона” триває внутрішня дискусія щодо того, на якій основі мають формуватися місцеві органи влади. При цьому не ставиться під сумнів нинішній принцип обрання Верховної Р ади, який забезпечує чітку політичну структуризацію суспільства. “Однак щодо регіональної влади все активніше лунають пропозиції повернутися до мажоритарного способу її формування. Районні Ради та мери міст мають обиратися без партійної упаковки. Повернувши людям можливість делегувати до місцевої влади конкретного діяча, ми вирівняємо один із перекосів недосконалої політичної реформи зразка 2004 року”, – відзначив керівник штабу «Нашої України – Народної самооборони».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *