ОСТАННІ НОВИНИ

«Лікарня, доброзичлива до дитини» буде й у Львові

|

Львівську міську дитячу клінічну лікарню акредитували на одержання статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини». Про це під час сьогоднішньої прес-конференції повідомила головний неонатолог України Єлизавета Шунько.

За її словами, в Україні вже 75 медичних закладів мають такий статус, але Львівська міська дитяча клінічна лікарня є першою в Україні саме дитячою лікарнею, акредитованою на статус «Лікарні, доброзичливої до дитини».

Як пояснила Єлизавета Шунько, статус «Лікарня, доброзичлива до дитини» означає те, що лікарня всіляко сприяє грудному вигодовуванню дітей і забезпечує усі умови для цього. Для отримання статусу лікарня повинна мати сучасне обладнання, забезпечувати найкращі умови перебування матері і дитини, відповідати європейським стандартам надання допомоги новонародженим та виконувати 11 принципів грудного вигодовування. Єлизавета Шунько наголосила, що статус «Лікарня, доброзичлива до дитини» Львівська міська клінічна лікарня зможе отримати у вересні, після того, як комісія проведе опитування медперсоналу та пацієнтів і огляне обладнання. Проте попереднє враження Єлизавети Шунько як члена комісії, є позитивним.

Як розповів головний лікар львівської міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Квіт, у лікарні побудовано сучасний неонатальний центр з відділенням для хворих та недоношених новонароджених дітей, де діти отримують висококваліфікований рівень допомоги. У лікарні малюки перебувають разом з матір’ю на грудному вигодовуванні, а у випадку, коли дитина не здатна самостійно отримувати материнське молоко, його вводять новонародженому з допомогою зонда або зі шприца, і в такий спосіб вигодовують дитину. Також є спеціалізована кімната, де молодим матерям показують відеофільми і проводять роз’яснювальну роботу з приводу грудного вигодовування.

За словами головного спеціаліста з акушерства і гінекології управління охорони здоров’я ЛМР Тетяни Хижняк, Львівська міська дитяча клінічна лікарня є клінікою європейського взірця, аналогів якій немає в Україні. Тетяна Хижняк також розповіла, що обладнання лікарні не є найсучаснішим, але обласна цільова програма «Стратегія подолання материнської та дитячої смертності» обіцяла надати 1 мільйон 300 тисяч гривень для закупівлі необхідного обладнання.

Статус «Лікарня, доброзичлива до дитини» був започаткований Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1992 році. Ця ініціатива в Україні поширюється за підтримки дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, міністерства охорони здоров ’ я України та за сприяння Львівського центру підтримки грудного вигодовування, який був створений 10 років тому на базі Львівського неонатального обласного державного центру.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *