ОСТАННІ НОВИНИ

Вибори-2007: готовність №1

Уляна КОПЦЮХ, «Львівський портал»

|

Початок спекотного виборчого сезону потроху відчувається не лише в столиці, а й у Львові.

Незважаючи на те, що Центральна виборча комісія ще не оголосила про початок виборчої кампанії, неофіційно політичні партії та блоки вже розпочали передвиборчу боротьбу.

Політзаяви як самореклама

Чи не найпоширенішою рекламною технологією політичних сил на Львівщині, як, зрештою, і по всій Україні, є офіційні заяви та вимоги партій і блоків з того чи іншого приводу. Перевага такої технології – необмежений перелік суспільно-політичних подій, на підставі яких можна щось у когось вимагати.

На Львівщині фактично всі місцеві осередки політичних партій та блоків розгорнули таку собі міні-піар-кампанію у зв’язку із фосфорною аварією поблизу Ожидова. Людське горе стало непоганою підставою зайвий раз «засвітитися» у пресі із своїми політзаявами та вимогами. Зробити заяву з приводу трагедії в Буському районі мали за обов’язок і потужні партії та блоки, які мають власні фракції у Верховній Раді, і місцеві політичні сили.

Фізичні вияви політичної антипатії

Водночас почастішали фізичні вияви «нелюбові» до певних політичних сил. Для прикладу, в ніч на 6 липня невідомі підпалили офіс Партії регіонів, завдавши збитків на близько 50 тисяч гривень. Регіонали в особі керівника Львівської обласної організації партії Олексія Радзієвського звинуватили в підпалі «помаранчеві» сили, які «таким чином почали передвиборчу кампанію».

Наступного ж дня, 7 липня, тілесних ушкоджень від невідомого зазнав в. о. першого секретаря ЛКО СПУ Сергій Гончарук. Напад на свого однопартійця соціалісти розцінили як політичне замовлення, заявивши, що на Львівщині розгортається антисоціалістична боротьба.

Постраждали і львівські БЮТівці, коли в ніч на 19 липня жертвами політичних антипатій стали біл-борди Блоку Юлії Тимошенко, які нагадували львів’янам, що п еревибори таки будуть, а справедливість перемогла.

Схоже, фізичних зазіхань з боку потенційних опонентів не зазнали у Львові лише нашоукраїнці.

Готовність № 1

Щодо готовності до початку виборчої кампанії, то політичні сили по-різному оцінюють свою готовність.

За словами керівника виборчого штабу Блоку Юлії Тимошенко на Львівщині Івана Деньковича, львівський БЮТ до початку виборчої кампанії готовий уже давно. Сформовано партійні групи та дільниці, відібрано кандидатури для роботи в ДВК та ТВК. «БЮТ повністю готовий», – зазначив Денькович. За його словами, львівський БЮТ уже навіть сформував списки кандидатів у депутати місцевих рад наступної каденції.

Виборча кампанія Блоку Тимошенко на Львівщині полягатиме в роботі з населенням, а новою агіт-технологією блоку, за словами Деньковича, стане агітування «від хати до хати».

Завжди готова до виборів і Партія регіонів. За словами керівника виборчого штабу на Львівщині Петра Писарчука, цьогорічна стратегія партії на Львівщині полягатиме в тому, що регіонали йтимуть до людей «з правдою і з вірою в те, що врешті-решт в Україні настануть мир, злагода і спокій». Як зазначив Петро Писарчук, обласний штаб Партії регіонів ставить перед собою мету – змінити ставлення галичан до регіоналів.

«Наша стратегія – щоб люди інакше поставилися до нашої партії, щоб вони прозріли щодо нашої партії і побачили її не такою, як її малювали впродовж останніх двох років, ніби це лише бандити і злочинці», – зазначив пан Писарчук.

Натомість Юрій Кужелюк, голова Львівської міської організації Української народної партії, яка входить у мегаблок правих сил «Наша Україна – Народна Самооборона», визначити готовність блоку до початку виборчої кампанії наразі не може. Все стане відомо після з’їздів партій, які мають відбутися 2 серпня. За його словами, активнішим за «НУНС» є Блок Юлії Тимошенко. «Нашій Україні» на Львівщині так чи інакше буде важко вести кампанію, бо тут вона перебуває при владі», – зазначив Юрій Кужелюк.

Пан Кужелюк упевнений, що цьогорічна виборча кампанія буде цілком технологічною. «Хто краще технологічно зіграє, той здобуде перемогу», – переконаний він. Юрій Кужелюк запевняє, що на Львівщині УНП братиме активну участь у виборчій кампанії.

Щодо соціалістів, то, за словами керівника обкому СПУ Євгена Таліпова, оцінити готовність партії до виборів можна на «трійку». Натомість головний соціаліст Львівщини також відзначає активність БЮТівців.

За словами Євгена Таліпова, обком СПУ підготував близько чотирьох з половиною тисяч партійців, які братимуть активну участь у виборчому процесі, зокрема, на кожну виборчу дільницю в області СПУ планує скерувати по два спостерігачі.

І насамкінець…

Хоч там як, та все ж виборів, схоже, не уникнути. 320 тисяч гривень з держбюджету уже надійшло до міського бюджету Львова на діяльність робочої групи, яка готуватиме список виборців.

Активні протести проти дострокових виборів вляглися, «проти» виступає хіба що лідер соціалістів, голова Верховної Ради України V скликання Олександр Мороз. Саму ж ідею проведення виборів, принаймні на Львівщині, за інформацією Центру вивчення громадської думки «СОЦІОІНФОРМ», підтримує близько 80 відсотків населення.

А нам залишається сподіватися, що вибори-2007 будуть чесними, прозорими, а їхні результати – несфальсифікованими, як у цьому чомусь переконана більшість українців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *