ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові на розі вулиць Вірменської-Краківської знайшли монетку 1504 року

|

Археологи Рятівної археологічної служби, які провадять археологічні дослідження на ділянці, що очікує забудовника на розі вулиць Вірменської-Краківської у Львові, викопали кілька шурфів. Про це ЗІКу повідомив директор РАС Олег Осаульчук.

Фігурний дерев’яний паркан, який приховав від цікавих очей ділянку на перетині вул. Вірменської-Краківської, охороняє розкопи археологів, які провадять тут дослідження під науковим керівництвом Володимира Шишака. Важка техніка, які можна подеколи побачити на ділянці знімає верхній шар землі, бетонні блоки, та прибирає викопаний археологами грунт.

Згідно архівних даних у наріжному будинку мешкав свого часу друкар Іоанн Федорович Москвитин, видавець славнозвісного «Апостола» та «Букваря». Однак склепінь пивниць його будинку археологи ще не знайшли. Найтиповішими артефактами, які історикам вдалося витягнути на світ Божий є чимала кількість підметок від чобіт радянської доби. «Та ось що цікаво: серед тих підметок трапилася нам монета, викарбувана 1504 року, — це значить, що маємо до справи із перлопаченим культурним шаром, на глибині до 2 метрів залягає будівельного сміття. Ми таки не втрачаємо надії віднайти залишки будинку, де мешкав Федоров», – сказав Олег Осаульчук.

Археологічні дослідження йдуть згідно із планами, РАС закриває акти виконаних робіт і отримує за них фінансовий розрахунок від інвестора, який має намір забудовувати цей квартал. За словами інвестора Михайла Мужилівського, ще не відомо, що саме постане на цьому місці: «Готель, бізнес-центр, офісне приміщення чи щось інше. Так само ще не відомо, який вигляд матиме споруда, бо наразі ми припинили проектні пропозиції по цій ділянці. Тепер фінансуємо тільки археологію», – сказав Михайло Мужилівський, який водночас є членом постійної депутатської комісії землекористування Львівської міської ради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *