ОСТАННІ НОВИНИ

Ющенко закликав зайнятися реалізацією заходів до Євро-2012

|

Президент України Віктор Ющенко окреслив найважливіші практичні завдання, які постають перед нашою державою в контексті підготовки та проведення фіналу Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, передає прес-служба Президента.

Україна повинна забезпечити якісну підготовку до футьольного свята, сказав В. Ющенко сьогодні, відкриваючи перше засідання Координаційної ради з підготовки та проведення в Україні фінальної частини ЄВРО-2012, головою якої він є. «Це непересічна подія для нації –власне кажучи, це контитентальний проект, який вимагає зусиль дуже багатьох інституцій», – зазначив він. «Регламенти для промов вичерпані, і ми повинні зайнятися реалізацією практичних заходів»,– наголосив Президент, позитивно оцінивши створення в Україні та Польщі організаційних комітетів з підготовки до Чемпіонату.

Серед нагальних завдань Глава держави відзначив необхідність «ефективної інвентаризації» всіх належних ресурсів і організаційних можливостей, прискорення будівництва, реконструкції та впорядкування спортивних об’єктів, чіткого дотримання всіх взятих на себе зобов’язань, проведення ближчим часом спільного засідання організаційних рад України та Польщі, розробки конкретних робочих планів на всіх рівнях влади, в тому числі, в регіонах.

«Потрібно невідкладно визначити масштаби необхідного кошторису та можливі джерела для фінансування всіх робіт, пов’язаних з підготовкою до фінальної частини чемпіонату», – сказав В. Ющенко, говорячи про інвентаризацію ресурсів. У цьому контексті він також відзначив важливість оцінки прогнозованої кількості туристів, що можуть приїхати в Україну на фінал ЄВРО-2012. Очевидно, зазначив Глава держави, Україна має створити для гостей «всі сприятливі умови». Це зокрема стосується перетину кордону, переміщення по країні, навчання відповідних державних структур, в тому числі правоохоронних, які «мають продемонструвати високий рівень і компетентності, і гостинності».

Щодо реконструкції та будівництва спортивних об’єктів, сказав Президент, головним завданням тут залишається їх приведення у відповідність до міжнародних технічних вимог, зафіксованих в угоді між УЄФА та Україною.

Президент окремо звернув увагу присутніх на проблему, пов’язану з будівництвом торговельно-розважального комплексу біля Національного стадіону «Олімпійський». він зокрема нагадав про обіцянки Київської міської ради врегулювати це питання. В. Ющенко наголосив, що критична ситуація має бути вирішена з одного боку із врахуванням технічних вимог, поставлених перед Україною щодо безпечної евакуації болільників, а з іншого – із забезпеченням прав інвестора будівництва. «Переконаний, що проведення Євро-2012 не може бути заручником жодних місцевих чи центральних колізій», – сказав Президент, відзначивши, що чекає на якомога швидше розв’язання цієї проблеми.

«Ми повинні забезпечити чітке і безперебійне виконання усіх взятих на себе зобов’язань. Це стосується і федерації футболу, і уряду, і столиці, і інших міст, які беруть участь у підготовці до проведення цих спортивних заходів», – також наголосив Президент. Він додав, що очікує представлення «ретельного плану роботи», перш за все, через Організаційний комітет, який очолює Прем’єр-міністр Віктор Янукович. «Переконаний, що сама підготовка до проведення Європейського чемпіонату є лакмусовим папірцем на всю нашу відповідність європейським стандартам, в тому числі, на прозорість влади, її можливість здійснювати ефективні підготовчі заходи до такого континентального проекту», – сказав В. Ющенко.

Президент окремо наголосив на необхідності чітко скоординованої ефективної роботи з підготовки та проведення ЄВРО-2012 з польською стороною.

Україна має використати унікальний шанс, який дає їй ЄВРО-2012, перш за все, для демонстрації національних можливостей проведення такого рівня заходів, поштовху реформ, економічного зростання, розвитку вітчизняного спорту, переконаний Президент. «Не менш важливе завдання – використати цей захід для консолідації самого українського суспільства. Нам треба з кращої сторони показати Україну, націю, відкрити країну для самих себе, наших гостей, європейських друзів», – сказав Президент.

У свою чергу, віце-прем’єр-міністр, перший заступник голови Оргкомітету з підготовки та проведення чемпіонату Дмитро Табачник у своїй доповіді на засіданні повідомив, що на сьогодні «розроблено і практично завершено» погодження концепції Державної цільової програми «Забезпечення підготовки і проведення в Польщі та Україні фінального турніру чемпіонату Європи УЄФА-2010/12». За його словами, серед головних цілей державної програми: забезпечення успішного проведення ЄВРО-2012, створення сучасної транспортної, соціальної, інформаційної та телекомунікаційної інфраструктур на рівні євростандартів, надання значного імпульсу для розвитку вітчизняного підприємництва та практично всіх галузей економіки і сфер суспільного життя, залучення понад 18 млрд. доларів інвестицій, створення до 3 млн. нових робочих місць в сфері сервісу, туризму, обслуговування. Детальний план заходів на 2007 – 2012 роки також вже погоджений з 38 співвиконавцями, серед яких – обласні адміністрації не тільки регіонів, де безпосередньо проводитимуться матчі, але й сусідніх, що можуть бути цікавими для туристів. «Думаю, протягом липня ми готові будемо її затвердити на засіданні Кабінету Міністрів», – сказав Д. Табачник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *