ОСТАННІ НОВИНИ

Курпіль запропонував ввести мораторій на відчуження майна комунальних і державних ЗМІ

|

Народний депутат України Степан Курпіль пропонує ввести мораторій на відчуження майна редакцій комунальних та державних ЗМІ, допоки немає єдиного бачення щодо про механізм роздержавлення ЗМІ.

Як повідомив сьогодні С.Курпіль під час семінару “Роздержавлення ЗМІ: очима самих ЗМІ” він вніс проект постанови зданого питання, Але цей проект перенесли на наступну сесію парламенту.

“Якщо є добра воля влади дозволити роздержавлювати те чи інше ЗМІ, то навіть закону не потрібно. Однак практика показує, що місцева влада, незалежно від її кольору, поводиться приблизно однаково. І якщо їй не перешкоджати, вона намагається підминати під себе ЗМІ, щоб контролювати їх, або, щоб не упустити привабливі приміщення, які є у цих ЗМІ”, – наголосив С.Курпіль.

Під час семінару було констатовано, що затвердження статутів і створення редакційних рад, як цього вимагає нова стаття ЗУ “Про радіо і телебачення”, не захищає від таких ризиків. Представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення у Львівській області Петро Цеголко повідомив: “Львівщина впоралася із вимогою Нацради вчасно подати на затвердження статути. Однак ми спостерігаємо низку негативних тенденцій: йдуть намагання без відома трудового колективу вносити правки у статут, накласти вето на роздержавлення, приєднати теле- чи радіоредакцію до газети тощо”.

Як повідомив керівник центру Громадської адвокатури Леонід Тарасенко, “норми в законі, яка б гарантувала трудовим колективам редакцій право брати участь у формуванні статуту, він не побачив. Це – справа доброї волі засновника”. За словами юриста, не прописані у законі методи контролю за виконанням положень статуту та міри покарання за їх порушення. Тому це слід самостійно прописувати у статуті. “Серед великого масиву статутів, які я бачив, вони не надто персоніфіковані, 70% повторюють типовий статут. Тобто, відповіді на питання, що буде за порушення статуту, не дають”, – прокоментував Л.Тарасенко. Оскільки проблема має загальнонаціональний характер, способом її вирішення є прийняття законів, які б могли цивілізувати процес роздержавлення ЗМІ. На сьогодні є два основні законопроекти, розробниками яких є Мін’юст та Національна спілка журналістів. Їх принциповою відмінністю є погляд на передачу майна приватним редакціям. Якщо Національна спілка журналістів обстоює приватизацію на пільгових умовах – передачу приміщень і майна редакціям за символічну ціну в 1 грн або довготермінову оренду на пільгових умовах, то Мін’юст пропонує приватизацію за ринковою вартістю, повідомляє zaxid.net.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *