ОСТАННІ НОВИНИ

У держархіві області відкрили виставку документальних матеріалів

|

У Державному архіві Львівської області, що на вулиці Підвальній, 13 відкрито виставку документальних матеріалів «У минуле пам’ять повертав», присвячену пам’яті Мирона Кордуби, повідомляє офіційний сайт ЛОДА.

Мирон Кордуба (1876 – 1947), який, за словами відомого історика Омеляна Пріцака, був «одним з найбільших істориків Центрально-Східної Європи», якого також знали як етнографа, археографа, публіциста, педагога, громадсько-політичного діяча, одного з найталановитіших учнів Михайла Грушевського.

Народився Мирон Кордуба 2 березня 1876 р. в с. Острів неподалік Тернополя в сім’ї священика. Навчався у Тернопільській та Львівській гімназіях. Вищу освіту здобував на філософському факультеті Львівського та Віденського університетів. У 1898 р. йому присвоєно науковий ступінь доктора філософії Віденського університету.

Мирона Кордубу поховали на Личаківському цвинтарі, а на його честь у Львові названо вулицю.

На виставці представлено документи з особистого архіву М. Кордуби, зокрема свідоцтво про навчання у Львівському університеті, повідомлення про зарахування у члени НТШ ім. Шевченка за підписами М. Грушевського та В. Гнатюка, польський паспорт та власноручно заповнена анкета, датовані 1928 роком, рукописи лекцій та наукових праць, листи від В. Кубійовича, М. Антоновича, М. Яковліва, оцінний акт на бібліографію проф. М. Кордуби за підписом І. Крип’якевича, акт Вищої атестаційної комісії СРСР від 28.06.1947 р. про затвердження М. Кордуби у званні професора Львівського держуніверситету, ухвалений уже після смерті вченого та інші документи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *