ОСТАННІ НОВИНИ

Центральний державний історичний архів частково відремонтували

|

Центральний державний історичний архів відремонтували. Щоправда, поки що ремонт, на який Фундація «Україна – США» ЦДІАУ виділила 105 тисяч доларів, можна назвати лише частковим.

Як розповіла під час сьогоднішньої прес-конференції директор архіву Діана Пельц, для того, аби привести архів до належного стану, потрібно до двох мільйонів доларів. «У 1995 році ми нараховували потребу на 1 мільйон доларів, але тепер цей мільйон доларів може вирости до двох мільйонів», – додала директор архіву.

Наразі ж за виділені Фундацією гроші в архіві відремонтували каналізації, у внутрішньому дворику Бернардинського монастиря провели заміну старих труб, замінили електромережі у сховищі Давніх актів, реставрували приміщення лабораторій. З 10 травня розпочалися роботи по з дезинфікації документів у сховищі Давніх актів архіву. Адже протягом останніх років тут активізувалися біологічні шкідники, які нищать цінні документи.

Як розповіла координатор проекту зі США, президент Благодійної організації R’faaye-nu Society, доктор Міра Брідшто, вона б дуже хотіла зробити історичний архів взірцем для всієї Європи. «Ми хочемо знайти ресурси, аби повністю оцифрувати архів», – додала Міра Брідшто. До речі, саме за її сприянням в серпні минулого року розпочався проект із здійснення ремонтних робіт в історичному архіві.

За словами Діани Пельц, архів звертався по фінансову допомогу до голови ЛОДА Петра Олійника. Не зважаючи на те, що чиновник обіцяв виділити 120 тисяч, грошей архів так і не отримав.

Бюджетне утримання архіву на 2007 рік становить 1 мільйон 892 тисячі, включаючи зарплати працівникам. Хоча працівники Центрального державного історичного архіву подавали запит на 3 мільйона гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *