ОСТАННІ НОВИНИ

У Шевченківському гаю хочуть розводити худобу

|

У Шевченківському гаю можуть з’явитися городи та худоба. Музей народної архітектури та побуту спільно з Музеєм ідей працюють над новою концепцією існування гаю.

«Коли ми говоримо про етнокультуру, то пасувало б, щоб у Шевченківському гаю щось мукало, бекало та росло. А той ведмідь у клітці з’явився тут не від доброї освіти і не від великої фантазії», – зазначив керівник Музею ідей Олесь Дзиндра.

За його словами, однією з важливих перепон Шевченківського гаю на шляху відродження етнокультури є канадські дуби. «80% дерев тут становлять канадські дуби, які не притаманні нашим землям. Найбільші проблеми ці дерева створюють в тій ділянці гаю, де представлена Гуцульщина. Там дуб піднімається на 30 метрів і створює велику гущавину, від якої страждають дерев’яні будівлі», – розповів Олесь Дзиндра.

Він також наголосив, що керівництво музею не вирішуватиме цю проблему волюнтаристськими методами, а радитиметься з науковцями. Власне, музейники вже звернулися по допомогу до кафедри дендрології лісового господарства Лісотехнічного інституту. «Сподіваємося, вони підкажуть цивілізований спосіб, у який можна зробити видозміну, знімаючи одні дерева і підсаджуючи інші», – сказав він.

На думку Олеся Дзиндри, на місці канадських дубів у Шевченківському гаю мали б рости буки та різноманітні фруктові дерева. «Це те, що добрий господар садить біля хати», – впевнений О. Дзиндра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *