ОСТАННІ НОВИНИ

КВУ пропонує перенести вибори на жовтень

|

Комітет виборців України вважає, що нашвидкуруч проведені вибори, з неналежним фінансуванням і поганою організацією, порушенням принципів прозорості і відкритості тільки поглиблять політичну кризу і пропонує перенести їх на жовтень.

Про це йдеться у заяві КВУ, текст якої є в розпорядженні «proUA».

«Політична криза в Україні досягла свого апогею. Конфлікт політичних сил зайшов настільки далеко, що подальша його ескалація може призвести до незворотних наслідків для української держави», – йдеться у заяві.

КВУ пропонує наступні кроки для вирішення політичної кризи. Зокрема, пропонує політичним силам досягти компромісу та скасувати власні сумнівні та конфронтаційні рішення, а умови компромісу та зобов‘язання сторін закріпити в публічному документі.

Крім того, у КВУ вважають, що частиною компромісу має стати консенсус щодо проведення позачергових виборів народних депутатів у жовтні 2007 року, шляхом саморозпуску Верховної Ради України V скликання. «При цьому термін виборчої кампанії має становити 4 місяці та повинні бути дотриманні всі процедури, передбачені для чергових виборів», – йдеться у заяві.

Водночас КВУ пропонує напередодні оголошення позачергових виборів поновити роботу парламенту та внести зміни в закон про вибори, де передбачити пропорційну виборчу систему з запровадженням формування «відкритих списків» кандидатів в народні депутати. Також КВУ пропонує внести зміни в закон про політичні партії, де законодавчо закріпити таємне рейтингове голосування делегатів з‘їздів для визначення черговості кандидатів у виборчому списку.

Крім того, у КВУ вважають, що в найближчий час необхідно відновити діяльність робочих груп по формуванню списків виборців, оскільки за короткий термін фізично не можливо сформувати єдиний реєстр виборців.

Також відразу після розблокування роботи Верховної Ради прийняти закон про регламент ВР, де, зокрема, передбачити заборону на перехід депутатів в інші фракції, встановити персональне голосування депутатів ВР (заборонити передачу картки) та запровадити механізми співпраці народних депутатів з виборцями, щомісячне звітування тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *