ОСТАННІ НОВИНИ

Єшкілєва приваблює постать Пінзеля, і він пише про скульптора книгу

|


Письменник та культуролог з Івано-Франківська Володимир Єшкілєв пише книгу про скульптора Іоанна Георга Пінзеля. Про це він повідомив сьогодні під час презентації заходів із нагоди року Пінзеля в Галичині.


“Тарас Возняк запросив мене, аби я почитав уривки зі своєї книги про Пінзеля, але, згідно з моїм творчим методом, першим я прописую порнографічні фрагменти, тому зараз вам нічого не прочитаю”, – сказав автор.


За його словами, постать Пінзеля приваблює його своєю таємничістю, адже про цього непересічного митця майже нічого достеменно невідомо.


“Для мене очевидно, що Пінзель є людиною романської культури; він потрапив до Галичини через те, що мусив тікати з півдня Європи, скоріш за все з Італії.


На думку письменника, це може бути пов`язано з тим, що він належав до якоїсь протестантської конфесії або таємного товариства та кшталт масонів, діяльність яких була на початку XVIII століття заборонена папською буллою і яких переслідували.


Твори Пінзеля збереглися на території Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей, де він творив між 1740 та 1760 роком. Досить довго мистецтвознавці вважали, що такого автора не було і лише після віднайдення кількох розписок про отримання коштів з`ясували, що Пінзель був реальною особою. Наразі науковці мають мінімум відомостей про його життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *