ОСТАННІ НОВИНИ

Поетапне закриття Грибовицького сміттєзвалища почалося, але наразі невідомо, коли закінчиться

|

Цього року на вирішення проблем, пов’язаних з функціонуванням Грибовицького сміттєзвалища, у бюджеті розвитку Львова передбачено 17,5 млн грн. Про це сьогодні, 26 лютого, під час прес-конференції повідомив перший заступник міського голови Львова Микола Одуха.

За його словами, уперше за історію експлуатації сміттєзвалища надано з міського бюджету таку значну суму коштів. Перший заступник мера окреслив шляхи вирішення проблеми, однак не бажав назвати жодної конкретної дати, за якою можна було б орієнтуватися, як насправді ведуть роботи з рекультивації сміттєзвалища. За словами прес-секретаря міського голови Наталі Міхнової, сьогодні йдеться про початок поетапного закриття сміттєзвалища, але ще не можна говорити про його закінчення. «Життя набагато складніше, ніж ми собі плануємо. Не хочу називати точної дати, бо це буде обструкція. Чи вчергове будуть мати нагоду нас звинуватити, ніби ми нічого не робимо, або ми відтягуємо час закриття сміттєзвалища», – зазначив М. Одуха.

Отже, основну суму – 10 млн грн з міського бюджету та додаткові 2 млн грн з держбюджету – буде скеровано на об’єкт під назвою «Заходи із запобігання техногенних катастроф на Грибовицькому сміттєзвалищі». Окрім того, 1,5 млн грн буде скеровано на будівництво збірників інфільтратів. На будівництво централізованого водопостачання у с. Збиранка передбачено 1 млн 220 тис грн, у с. Малі Грибовичі – 1 млн 487 грн, у с. Мала Колонія – 1 млн грн, та у с. Малехів – 1 млн грн. Також заплановано кошти на проведення каналізації у Малехові та будівництво в цьому селі школи.

Чиновник також повідомив, що на найближче засідання сесії міської ради мають винести на розгляд депутатів проект ухвали «Про заходи щодо поводження з твердими побутовими відходами у Львові». За цією ухвалою, управлінню міжвідомчих проектів мають доручити розробити заходи щодо впорядкування з твердими побутовими відходами та розробити Концепцію проведення тендеру на визначення інвестора з будівництва смітттєпереробного заводу й рекультивації наявного сміттєзвалища. Запропоновану Концепцію також мають ще затвердити депутати. Як зазначив М. Одуха, пропозицій щодо інвесторів є маса, але, враховуючи досвід минулого року, кілька людей з виконавчих органів не братимуть на себе відповідальності, відтак усі пропозиції подаватимуть на затвердження депутатського корпусу. Нагадаємо, торік уже працювала комісія з визначення найкращого інвестиційного проекту з рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Проте після кількох засідань вона так і не визначилася з жодним «найкращим» проектом.

Коли ж депутати встигнуть зі всіма пропозиціями ознайомитися, прийняти всі необхідні ухвали та, врешті, коли розпочнуться реальні роботи на сміттєзвалищі, М. Одуха також не наважився передбачати. Не зміг він ствердно відповісти на запитання щодо визначення ділянки для облаштування нового полігону для твердих побутових відходів. Зате розповів, що нове смітєзвалище суттєво відрізнятиметься від свого попередника, оскільки буде обладнане відповідно до нинішніх світових екологічних та технічних вимог. «Я не можу сказати, де планують обладнання полігону, від того, що я скажу, сміттєзвалище не з’явиться», – зазначив перший заступник мера. Журналісти добилися лише оприлюднення районів, де тепер ведуть переговори з місцевими органами самоврядування щодо обладнання полігону. За словами М. Одухи, нове сміттєзвалище може з’явитися у Яворівському, Миколаївському чи Перемишлянському районах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *