ОСТАННІ НОВИНИ

ГФЛ вимагає від прокуратури припинити нищення архітектурної пам’ятки

|

На унікальній львівській пам`ятці архітектури початку ХХ століття, де тепер Львівська обласна прокуратура, замінюють автентичні вікна на пластикові зі склопакетами. На сьогодні вже замінено п’ять вікон і триває заміна центрального вікна останнього поверху, повідомляє Громадський форум Львова.

За інформацією ГФЛ, заміна вікон відбувається без погодження з управлінням

охорони історичного середовища Львівської міськради.

Громадський форум Львова вимагає від прокуратури Львівської області вжити негайних заходів щодо захисту пам’ятки, у якій вона розміщена, та переведення ситуації

в правове поле. Окрім того, ГФЛ звертається до міського голови, управління капітального будівництва та управління охорони історичного середовища з вимогою вжити рішучих заходів та терміново зупинити заміну вікон.

Будинок на проспекті Шевченка 17-19 (де власне тепер знаходиться обласна прокуратура) є однією з найцікавіших архітектурних пам’яток Львова. Це будівля Торгово-промислової палати, що справедливо вважалася окрасою центральної частини міста початку XX ст.

Будівництво торгово-промислової палати розпочалося 1907р. Основним підрядником будівельних робіт стала українська фірма професора Івана Левинського. Урочисте відкриття будинку Торгово-промислової палати відбулося 1910 року.

Будова в стилі модерн, відзначається добре продуманою планувальною структурою в поєднанні з об’ємно-просторовим вирішенням та застосуванням мистецьких елементів в оздобленні фасаду та інтер’єрів.

Актовий зал палати прикрашають монументальні рельєфи Зигмунта Курчинського, живописний фриз – роботи долота Ф. Виґживальського, сходову клітку – мистецькі вітражі, виготовлені на відомій фабриці Желенського у Кракові.

Г. Узембло і К. Фрич є авторами досконалих мозаїк на фасаді та парадних сходах. Унікальним взірцем прикладного мистецтва є мідні вхідні двері зі склом у фасках, виготовлені майстернею В. Мусяловича.

Торгово-промислова палата проіснувала у цьому будинку до 1939 р. У післявоєнний час будинок належав Львівському міському КПУ, сьогодні в будівлі розмістилася прокуратура Львівської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *