ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівській ТЕЦ-2 розпочали використовувати альтернативний вид палива – тирсу

|

На ТЕЦ-2, яка постачає тепло у 142 будинки Шевченківського району, ЛМКП «Львівтеплоенерго» розпочало експеримент з упровадження альтернативних видів палива, а саме тирси. Як розповів журналістам під час сьогоднішнього виїзного брифінгу головний інженер «Львівтеплоенерго» Андрій Кінаш, таке використання альтернативного палива приблизно на половину дозволить зменшити витрати на закупівлю енергоносіїв.

«На території нашої області є велика кількість деревини, і використати її як паливо для наших котлів дуже просто, бо вони передбачені для спалювання вугільного пилу», – наголосив Андрій Кінаш.

За його словами, при переході на альтернативні види виготовлення теплової енергії у вигляді тирси, теплопостачальне підприємство зекономить значну частину коштів. «Якщо сьогодні «Львівтеплоенерго» купує газ по 686 гривень за тисячу кубометрів, то використання альтернативного палива дозволить зменшити витрати на закупівлю енергоносіїв приблизно на половину. Тобто, щоб виробити таку кількість електроенергії, як з однієї тисячі кубометрів газу, зараз потрібно приблизно дві тонни відходів деревини. А цих дві тонни деревини вже з доставкою і переробкою коштуватимуть до 400 гривень», – підсумував Андрій Кінаш.

За його словами, саме за допомогою альтернативного палива «Львівтеплоенерго» зможе стабілізувати різкий ріст цін на тепло і, з іншого боку, залишити в регіоні ті кошти, які сьогодні витрачають на закупівлю газу. «За рік ТЕЦ-2 економитиме 2,2 мільйона гривень», – підрахував Андрій Кінаш.

Як наголосив головний інженер «Львівтеплоенерго», для жителів Шевченківського району, які отримують тепло від ТЕЦ-2, тариф на тепло поки що не зміниться. «Тариф у місті не формують конкретно для Шевченківського району, тому говорити про якісь зниження ціни на тепло зараз не варто. Наразі триває експеримент, із наступного паливного сезону ми плануємо впровадити це паливо. От коли почнемо використовувати інше паливо, матимемо інші витрати, тоді можна буде говорити про зміну тарифу», – додав Андрій Кінаш.

Водночас, за словами директора «Львівтеплоенерго» Ігора Марчака, на повне, а не експерементальне переведення ТЕЦ-2 на альтернативне паливо треба 4 мільйони гривень, яких ще немає, адже в бюджеті розвитку міста грошей на такий вид палива не передбачено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *