ОСТАННІ НОВИНИ

Допомогу при народженні дитини призначатимуть по-новому

|

Кабінет Міністрів затвердив новий порядок призначення і виплати допомоги при народженні дитини і по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Про це йдеться в постанові Кабміну від 11 січня.

Новий порядок прийнятий у зв’язку з тим, що з 2007 року функції призначення і виплати допомоги при народженні дитини і допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку від страховиків і Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності передані органам праці і соціального захисту населення.

Тепер допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання застрахованої особи за умови довідки про неотримання вказаної допомоги в органах праці і соціального захисту населення за місцем реєстрації або місцем проживання.

Згідно з постановою, порядком визначено, що розмір допомоги застрахованим особам по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку рівний різниці між 50% прожиткового мінімуму для працездатних осіб і середньомісячним загальним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередніх 6 місяців, але не менше 23% вказаного прожиткового мінімуму.

Допомога при народженні дитини надається одному з батьків, усиновлювачу або опікунові з метою створення належних умов для повноцінного утримання і виховання дитини.

Застрахованій особі, яка усиновила дитину або узяла під опіку, допомога при народженні дитини надається, якщо звернення за її призначенням надійшли не пізніше ніж через 6 місяців з дня народження дитини.

Кабмін визначив розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для осіб, не застрахованих в системі загальнодержавного соціального страхування, який рівний різниці між 50% прожиткового мінімуму для працездатних осіб і середньомісячним загальним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередніх 6 місяців, але не менше 90 гривень.

Причинами для припинення виплати можуть бути смерть дитини, позбавлення батьківських прав, відмова виховувати дитину, нецільове використання коштів, незабезпечення необхідних умов для утримання і виховання дитини, перебування в місцях позбавлення волі.

Згідно зі статтею 56 закону про державний бюджет на 2007 рік, виплата допомоги при народженні дитини і по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку складає 8,5 тис. гривень і здійснюється одноразово при народженні дитини в сумі 3,4 тис. гривень, решта частини – впродовж 12 місяців рівними частинами в порядку, встановленому Кабміном.

Нагадаємо, в квітні 2005 року Кабмін затвердив порядок виплати одноразової допомоги при народженні дитини.

Оформити і отримати допомогу можна було за місцем роботи для тих, що працюють (застрахованих) або в місцевих органах соціального захисту для тих, що не працюють (незастрахованих), передає proUA .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *