ОСТАННІ НОВИНИ

В ЛОДА обговорили проблему підприємців під час використання аудіопродукції як об’єктів авторського права

|

Представники державних управлінських структур, різних асоціацій та підприємці зібралися сьогодні у Львівській облдержадміністрації за круглим столом, аби обговорити «Проблеми підприємництва при використанні аудіо- та відеопродукції як об’єктів авторського права і суміжних прав».

Причиною зібрання стало українське законодавство, яке вимагає у власників закладів платити 1 відсоток прибутку авторської винагороди за прокручування творів виконавців, а також невдоволення підприємців, і так обкладених різними зборами. За словами директорів двох львівських кафе, які були присутні на засіданні, сума 200-300 гривень, яку треба сплачувати щомісяця, не є аж такою великою, однак, враховуючи численність різних стягувань та сплат за приміщення, опалення, податок, заробітну плату та інше, зайвих кілька сотень гривень на місяць – також значна сума.

Відповідно до українського законодавства, власники ресторанів, кафе або барів повинні складати квартальний звіт (список, де вказано, яких виконавців, які пісні і скільки разів слухали у закладі). На думку представників асоціацій та підприємців, такі вимоги законодавства – абсурдні. «Хто постійно сидітиме і писатиме такий звіт?», – запитували вони.

Водночас начальник регіонального відділу ДП «Українське агентство авторських і суміжних прав» Уляна Коваль звернула увагу на те, що власнику закладу в разі відсутності такого договору про використання інтелектуальної власності загрожує цивільне покарання: штраф за одну пісню близько 1200 гривень.

За її словами, 100% зібраних коштів ідуть виконавцю, а він, у свою чергу, 20% повертає державним органам (на управлінські витрати).

Голову Асоціації роботодавців Львівщини Зеновія Бермеса дивувало те, що кошти, які зібрали державні органи в Україні, скеровуватимуть, наприклад, Майклу Джексону чи Мадонні, а ті, у свою чергу, повертатимуть їх українським структурам.

Учасники круглого столу зійшлися на думці про потребу розробити проект змін до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження розміру винагороди (роялті) за використання опублікованих з комерційною метою фонограм і відеограм та порядку її виплати» та до постанови Кабміну «Про затвердження мінімальних ставок винагороди (роялті) за використання об’єктів авторського права і суміжних прав», розглянути їх на Експертній раді при Представництві Держпідприємництва у Львівській області, яка ініціює їх розгляд у комітеті Держпідприємництва України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *