ОСТАННІ НОВИНИ

Наступного року в Сянках пестицидів не буде

|

У 2007 році пестицидів у Сянках, що в Турківському районі, не буде. Про це під час сьогоднішньої прес-конференції «Екологічні активісти звинувачують екологічних чиновників» запевнив журналістів перший заступник начальника обласного управління охорони навколишнього середовища Стефан Татух.

Як розповів один з керівників журналістської громадської організації Weti Володимир Песляк, 22 контейнери пестицидів Міністерство екології завезло у Сянки Турківвського району. У 2006 році чотири контейнери тріснули, і речовина потрапила на ґрунт. Тоді ж чотири тонни отрути таки вивезли з Сянок. Наразі, за словами Володимир Песляка, люди розкрадають склади з контейнерами, непридатні пестициди використовують під час посівів. Таким чином, пестициди потрапляють в організм і завдають чимало шкоди. За словами Володимира Песляка, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській та частині Львівської області налічується близько 500 тонн цих отрутохімікатів.

Водночас перший заступник начальника обласного управління охорони навколишнього середовища Стефан Татух розповів, що справді за 2005-2006 рік обласне управління охорони навколишнього середовища видалило майже 78 тонн пестицидів, на що затратили 1,3 мільйона гривень з державного обласного фонду. «На 2007 рік Міністерство дасть понад два мільйони гривень з держфонду», – зазначив Стефан Татух. За його словами, головна проблема знищення пестицидів – те, що в нас немає відповідних умов їхньої ізоляції. «Щоб знищити пестициди, ми мусимо вивезти їх у Шостку Сумської області, а це досить значні затрати», – сказав він. «Ми ставимо питання перед Міністерством екології про те, щоб розробити мобільні установки чи впроваджувати інші методи знищення пестицидів», – підсумував Стефан Татух. Наразі цю речовину знищують за температури понад тисяча градусів, на Львівщині таких умов ще немає.

Як розповів Стефан Татух, сьогодні у Львівській області налічується понад 700 тонн пестицидів. «20% цих отрутохімікатів справді перебувають у незадовільному стані», – наголосив він. Відповідно, вони потрапляють у ґрунт, стічні води і в організм людей. За його словами, потрібно шукати джерела фінансування ізоляції отрути з нашого регіону. «Це комплексні проблеми, тому вирішувати їх треба комплексно», – сказав Стефан Татух.

Пестициди, які опиняються в організмі людини, знижують імунну систему, розвивають хронічні хвороби, пошкоджують нервову систему.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *