ОСТАННІ НОВИНИ

Завершився сьомий дитячо-юнацький фестиваль "Сурми звитяги"

|

Фінальна частина VII дитячо-юнацького фестивалю мистецтв „Сурми звитяги” відбулася з 16 по 19 листопада у Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини. Голова журі фестивалю – народний артист України, лауреат національної премії ім.. Шевченка, видатний композитор, член кореспондент академії мистецтв України, професор Мирослав Скорик.

Організатори фестивалю виступили Центр національного відродження ім. С. Бандери, Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Т. Шевченка, Громадська організація «Сурми звитяги» за підтримкиЛьвівської обласної ради, Головного управління освіти і науки ЛОДА, Головного управління у справах сім’ї та молоді ЛОДА, відділу роботи з молоддю управління культури Львівської міської ради та Громадського центру Всеукраїнської громадської організації „Наша Україна” у Львівській області.

За словами члена журі, керівника Львівського обласного відділення Центру національного відродження ім. С. Бандери та Громадського центру ВГО „Наша Україна” у Львові Юрія Антоняка, це єдиний фестиваль в Україні, який пропагує пісенну творчість підпілля ОУН та бійців УПА. „Сьогодні, коли влада ніяк не може визнати національно-визвольний характер боротьби ОУН-УПА, це – особливо важлива справа. Адже пісня, яка йде з народних джерел, є вагомим аргументом на користь цієї боротьби”- каже Ю.Антоняк.

Директор фестивалю Володимир Степанишин підкреслив: „Цей фестиваль має одну характерну особливість – для всіх учасників обов’язковим є виконання, з-поміж двох творів — однієї пісні часів українських національно-визвольних змагань 30–50-их рр. ХХ століття. Якщо в перші роки було репрезентовано головно Львівщину та Галичину, то згодом географія його учасників розширилася на цілу Україну і сягнула навіть Луганська. В ряді областей цього року проведено відбірні конкурси і до Львова направлено переможців обласних змагань”.

Коло номінацій фестивалю дуже широке: від пісень і танців до читців і образотворчого мистецтва. Форми вираження мистецьких ідей ніяк не обмежуються – від класичних, народних до сучасних молодіжних.

Фестиваль тривав чотири дні. В перші два дні виступили колективи зі Львова та Львівщини, а в наступні— виконавці з інших областей України.

У заключному турі взяли участь 250 концертних одиниць (ансамблі та солісти пісенного та хореографічного напрямку), а також понад 50 читців. Мистецькі роботи представили близько 100 юних художників. Загальна кількість дітей та молоді, що виступили на кількох сценах ЦТДЮГ, становить 2500 осіб. Представлено усі міста обласного підпорядкування і райони Львівської області, а також колективи з Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та Дніпропетровської областей.

3 грудня у Львівській опері відбудеться нагородження лауреатів та гала-концерт переможців і гостей фестивалю. Головний режисер концерту – заслужений діяч мистецтв України Мирон Лукавецький.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *