За три роки в Україні намагалися відмити понад 100 мільярдів гривень

|

За три роки діяльності Держфінмоніторинг України передав до правоохоронних органів 1 тисячу 499 узагальнених матеріалів щодо відмивання брудних грошей. Про це під час сьогоднішньої прес-конференції повідомив журналістів заступник голови Держфінкомітету фінансового моніторингу України Валерій Кірсанов.

«Держфінмоніторинг передав до правоохоронних органів 1 тисячу 499 матеріалів, за 332 тисячами 925 операціями, що можуть бути пов’язані з відмиванням доходів на суму понад сто мільярдів гривень», – повідомив Віталій Кірсанов.

За його словами, за цей рік Держфінкомітет фінансового моніторингу України передав у правоохоронні органи 661 матеріал щодо легалізації брудних грошей.

Зокрема, за підозрою у фінансуванні тероризму за три роки сформовано 11 матеріалів. Однак випадків фінансування тероризму в Україні таки не виявили. «Наприкінці минулого року до закону щодо запобігання та легалізації брудних коштів додано нову статтю щодо боротьби з фінансуванням тероризму. Там чітко розмежовано функції правоохоронних органів. За нами закріпили функцію фіксації інформації переліку осіб, які пов’язані з терористичною діяльністю», – наголосив заступник голови Держфінкомітету фінансового моніторингу України.

Окрім того, він розповів, що наразі Держфінмоніторинг України розбудовує міжнародні відносини. Зокрема, підписано 30 Меморандумів про взаєморозуміння між Державним комітетом фінансового моніторингу України та ПФР світу. Інформаційний обмін щодо сумнівних фінансових операцій здійснюється із 60 країнами. На сьогодні Україна є членом Егмонтської та Євразійської груп, які протидіють легалізації злочинних доходів і фінансуванню тероризму в Україні. Також Україна бере участь у засіданнях Групи з розроблення фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей FATF.

За словами Віталія Кірсанова, Україна є учасницею Спеціального комітету експертів Ради Європи з питань взаємної оцінки заходів протидії відмиванню грошей.

Щодо резонансних справ із відмивання брудних грошей, то Віталій Кірсанов розповів, що у 2004 році в Сімферополі на 4,8 роки засудили мешканця цього міста. Він зумів відмити 2,7 мільярди гривень. «На той час не було інструменту повернення грошей державі», – наголосив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *