ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські курсанти і студенти МНС навчаються у французьких "помп`є"

|

Протягом тижня 10 курсантів і студентів Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС на чолі із заступником декана факультету Олегом Стокалюком проходять стажування у підрозділах пожежно-рятувальної служби департаменту Мозель у Франції. Про це повідомляє «Урядовий портал». Під час навчання за кордоном наші майбутні офіцери-рятувальники беруть участь у практичних і теоретичних заняттях, заступають на бойове чергування разом із французькими рятувальниками.

Львівські курсанти та студенти вивчатимуть техніку, що є на озброєнні французьких колег, ознайомляться з організацією гасіння пожеж по-французькому, реальними рятувальними роботами тощо. Зокрема, за планом стажування представники університету БЖД МНС візьмуть участь у навчаннях із рятування людей внаслідок дорожньо-транспортних пригод, рятування людей з-під завалів, радіологічного та хімічного захисту тощо.

До речі, кадети польської Краківської школи аспірантів вже шість років проходять практику в українському Університеті безпеки життєдіяльності МНС, а наші курсанти та студенти відповідно в Польщі.

Львівський університет МНС має тісні зв’язки зі спорідненими навчальними закладами Австрії, Німеччини, Білорусі та Росії. Міжнародна співпраця і дружба колективу Львівського держуніверситету безпеки життєдіяльності із французькими рятувальниками («помп’є») стає дедалі цілеспрямованішою та конструктивнішою. Торік восени оркестр цього навчального закладу на запрошення мерії міста Тіонвіль та пожежно-рятувальної служби Департаменту Мозель взяв участь у Міжнародному фестивалі духової музики. Стажери матимуть чудову нагоду ознайомитися з історичними пам’ятками архітектури та мистецтвом Парижу. Вони побувають на Ейфелевій вежі, біля Тріумфальної Арки, відвідають Собор Паризької Богоматері, Лувр та ін. Перед від’їздом до Франції четверокурсник Андрій Щур поділився з нами своїми враженнями: «Я дуже тішуся з того, що отримав нагоду відвідати Францію. Впевнений, стажування пройде для нас із великою користю, ми зможемо дізнатися багато корисного та пізнавального, ознайомитися з іноземною сучасною пожежно-рятувальною технікою та роботою французьких рятувальників і в майбутній нашій роботі використати цей досвід».

До речі, о рганізаційна структура й дислокація підрозділів пожежно-рятувальної служби Франції тісно пов`язані з адміністративним апаратом країни. Відповідальність за протипожежну безпеку населених пунктів покладається на мерів, котрим підпорядковуються всі професійні та добровільні пожежні підрозділи. У Франції до складу цієї служби входять 220 тисяч вогнеборців, із них – 30 тисяч професіоналів. Характерною ї особливістю є велика кількість добровольців (волонтерів), які за своїми професійними якос­тями не поступаються фахів­цям. Приміром, із шести тисяч пожежників департаменту Мозель, лише 400 – професіонали, а решта 5600 – доб­ровольці. Крім існуючих у рамках адміністративної структури підрозділів, у Франції діють ще пожежна охорона лісів, Паризька пожежна бригада, Морський пожежний батальйон у Марселі, різні спецформування, 14 воєнізованих підрозділів, які спеціалізуються на роботах із ліквідації наслідків катастроф, пожежні підроз­діли в авіації, на флоті та у сухопутних військах, а також пожежна охорона на промислових об`єктах, у тому числі й приватна. У Франції існує думка, що пожеж­ники мають збільшити свою участь у наданні медичної допомоги, тому що за статистикою на 10 викликів по­жежників випадає 7 викликів швидкої допомоги. Крім того, під час 80 % рятувальних робіт потерпілим необхідно надавати медичну допомогу. Оснащення французь­ких пожежних підрозділів, зокрема, сучасна техніка та спорядження, дають змогу повсякчасно й ефективно до­тримуватися пожежної безпеки на всій території республіки. Характерною рисою кожного французького вогнеборця є високе почуття патріотизму, любов та гордість за обрану професію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *