ОСТАННІ НОВИНИ

Політичні мотиви не дозволили депутатам затвердити програму енергозаощадження

|

Депутатський корпус Львівської обласної ради вже вкотре не зміг затвердити програму першочергових заходів з енергозаощадження для населення та бюджетної сфери на 2006 – 2008 роки. Причиною того, на думку голови фракції УНП Олекси Гудими, стали політичні мотиви, яким керувалися члени міжфракційного об’єднання «Наша Україна».

«Члени «Нашої України» автоматично голосували проти моєї програми, бо її підтримує БЮТ. Це напередодні створення блоку з членів БЮТу, ВО «Свобода» та УНП у нашоукраїнців спрацювало примітивне мислення: Гудима з БЮТом, то треба голосувати проти. Моя програма – не політична. Вона спрямована на те, щоб надавати кредити населенню Львівської області», – сказав Олекса Гудима.

Під час сесії облради депутатам запропонували альтернативний проект програми щодо енергозаощадження, який запропонував голова комісії з питань промисловості, будівельної індустрії, комунікацій та енергоефективності, член ПППУ Богдан Турчин. В іншій програмі йшлося про те, щоб повертати населенню не 50 відсотків кредиту, а лише 3. Однак ні програма Олекси Гудими, ні програма Богдана Турчина не набрала потрібної кількості голосів. В обох випадках проекти рішень набрали трохи більше сорока голосів.

«Облрада має 1,8 мільйона гривень, які вона з мого подання вирішила спрямувати на здешевлення кредитів. Кредити надають населенню під 18%, я запропонував зменшити до 9%. Два тижні тому, ознайомившись з тією документацією, яку «сизокрилий птах» Ростислав Сорока сам придумав, я побачив, що вони забули про населення. Кому вони хотіли надавати ті кредити, я не знаю, напевно, комерційним структурам, де легко відмити кошти. Вони забули про таке явище, як об’єднання співвласників квартир. Вони ухвалили рішення давати лише під 15 відсотків, а тільки 3 компенсовувати», – говорить пан Гудима.

Під час обговорення програми перед депутатами виступив начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Ростислав Сорока, який повідомив, що вже визначено чотири банки та три кредитні спілки, через які населення зможе отримувати кредити: «Електрон банк», «Кредобанк», «Львів» та банк «Надра»; щодо кредитних спілок: «Анісія», «Вигода» та «Самопоміч». Олекса Гудима повідомив, що в семи районах області немає філій вищеназваних установ.

Водночас у депутатів виникло певне невдоволення щодо названих установ: «Ми всі знаємо, кому належать ці фінансові установи і хто матиме вигоду з того, що в цих банках і кредитних спілках населення братиме кредити. Це нова корупційна схема», – висловився депутат від БЮТу Ігор Комарницький. На це пан Сорока відповів, що управління співпрацює з Асоціаціями банків та кредитних спілок Львівщини, які визначили список фінансових установ. «У Львові лише чотири банки – юридичної форми, решта – філії донецьких і дніпропетровських банків» – репліка голови правління ВАТ «Кредобанк», депутата облради від НУ Степана Кубіва.

Тривала дискусія депутатів облради все одно не дала жодного результату. Рішення не прийнято.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *