ОСТАННІ НОВИНИ

У ЛОДА презентували інфоцентр «Добросусідство»

|

У Львівській обласній державній адімінстрації презентували інформаційний центр сприяння транскордонному співробітництву «Добросусідство». Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА. Голова ЛОДА Петро Олійник висловив своє задоволення з приводу того, що перший такий центр відкрито у Львові, як промоторі євроінтеграційних сподівань України.

Він висловив сподівання, що такі центри будуть відкриті по всій Україні та Білорусії, для якомога ширшого інформування громадськості про діяльність Європейського Союзу.

Петро Олійник побажав учасникам проекту плідної праці, що починається у Львові.

Координатор проектів і програм прикордонної співпраці Представництва Європейської комісії в Україні Дмитро Корбут зазначив, що відкриття інформаційного центру сприяння транскордонному співробітництву «Добросусідство» є довгоочікуваним заходом, що є необхідним для налагодження добросусідських стосунків між Україною, Польщею та Білоруссю.

Він також відзначив Львівщину, як найбільш активний регіону програмі добросусідства.

Він також повідомив, що з наступного року буде діяти нова програма “Партнерство та добросусідство”, яка ще більше зрівняє у статусі сторони програми. А завдяки інформаційному центру сприяння транскордонному співробітництву країни увійдуть у неї максимально поінформованими.

Програма Польща – Білорусь – Україна INTERREG IIIA/Tacis CBC – це одна з семи програм добросусідства, яка офіційно була затверджена Європейською Комісією 5 листопада 2004 року. Метою програм є підвищення життєвого рівня та суспільно-економічна інтеграція прикордонних територій шляхом тісної співпраці та взаємодії. До території, на яку поширюється програма, входять такі прикордонні регіони: Польща – Підляське, Мазовецьке, Люблінське та Підкарпатське воєводства; Україна – Львівська, Волинська та Закарпатська області; Білорусь – Брестська, Гродненська та західна частина Мінської області. Пріоритетами програми є: підвищення конкурентоспроможності прикордонних територій шляхом модернізації та розбудови прикордонної інфраструктури; підвищення якості людського капіталу та інституційних форм транскордонної співпраці, а також покращення безпеки на кордонах ЄС.

Інформаційний Центр Програми Добросусідства, що створюється у м.Львові, є першим центром за межами Європейського Союзу, діяльність якого полягатиме у координації інформаційної, просвітницької та дорадчої діяльності по Програмі Добросусідства Польща-Білорусь-Україна INTERREG IIIA/Tacis CBC для української та білоруської сторін. Він функціонуватиме у тісній співпраці із Спільним технічним секретаріатом для забезпечення обміну інформацією між представниками українських та білоруських місцевих та регіональних органів влади, громадськими організаціями та іншими існуючими та потенційними учасниками Програми Добросусідство.

З 2007 року впроваджується Європейський Інструмент Партнерства і Сусідства (ЄІПС). Значно зростуть обсяги і напрямки використання доступних для України коштів ЄС, з основним акцентом на великі інвестиційні проекти – до 1000000 євро. Пріоритетними завданнями ЄІСП будуть: розбудова транспортних мереж, транспортної та прикордонної інфраструктури, обладнання пунктів пропуску, енерго- та водопостачання, інституційний розвиток, захист навколишнього середовища та інш.

Відповідно до планів організаційного забезпечення цієї програми, Інформаційний Центр у Львові перетвориться у філію Головного Управління Програми ЄІПС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *