ОСТАННІ НОВИНИ

Газета «Ратуша» написала звернення до Львівської міської ради

|

Сьогодні, 25 жовтня, колектив КП ЛМР «Газета «Ратуша » написав звернення до депутатів міськради, щоб конструктивно виріш ити питання роздержавлення комунальних і державних ЗМІ , зокрема, газети «Ратуша». Редакція запропонувала дочекатися відповідного закону про роздержавлення ЗМІ або розробити відповідний механізм роздержавлення ЗМІ на місцевому рівні, що задовольняв би всі сторони, а не ліквідовував би газету “Ратуша”. Подаємо повний текст звернення:

“26 травня 2006 року на загальних зборах трудового колективу КП “Редакція газети Львівської міської ради “Ратуша”” прийнято звернення до засновників – депутатів Львівської міської ради, у якому бул о поставлен о на розгляд низк у питань щодо передумов, необхідних для початку процесу приватизації нашого видання.

Зокрема, пропонувал и провести інвентаризацію газетних кіосків і передати їх на баланс „Ратуші” у кількості п’ятдесят одного кіоска ( із яких 24 мають укладені станом на 2006 рік договори оренди з КП “Редакція газети Львівської міської ради “Ратуша””), згідно з розпорядженням міського голови від 13.06.2002 р. № 249. Цього зроблено не було.

У своєму зверненні ми просили, враховуючи пропозицію депутата ЛМР Теодора Дяківа, розглянути варіанти змін форми оподаткування і застосовувати саме визначену й узгоджену з трудовим колективом систему опoдаткування. Цього зроблено не було.

Трудовий колектив просив також допомогти розробити юридичний механізм приватизації видання, оскільки чинною законодавчою базою України наразі не відрегульовано юридичний механізм роздержавлення комунальних і державних ЗМІ. Цього зроблено не було.

Тобто, окрім активного обговорення теми „приватизація газети “Ратуша”, для цього не зроблено НІЧОГО. Те, що пропонують сьогодні нашому виданню, викликає здивування своїми підходами. „Ратушу” хочуть відпустити у „вільне плавання” фактично ні з чим. Орендоване нами приміщення – у власності Львівської обласної ради; оргтехніка, яку журналістам пропонують викупити, морально застаріла, а подекуди просто технічно несправна, оскільки вичерпала передбачений ресурс; будь-яких оборотних коштів на „розкрутку” видання не пропонують. Єдине, що залишається ілюзорно роздержавленому ЗМІ “Газета “Ратуша” – борги і маса найкращих побажань. Якщо ми візьмемо за приклад для наслідування роздержавлення такої газети, як „Високий Замок”, потрібно зауважити, що високозамківці пішли на зміну форми власності, маючи великі запаси паперу, оборотні кошти, приміщення, техніку й автотранспорт. Себто , стартові умови та інвестиції для роздержавлення є нерівноцінними.


Ситуація, що склалася сьогодні, унеможливлює розвиток нашого видання, планування і співпрацю з діловими партнерами. Адже хто буде мати справу зі ЗМІ, яке має непрогнозоване майбутнє? Через невизначеність інформаційної політики Львівської міської ради припинили своє існування телевізійний відділ газети „Ратуша” „Ратуша ТБ” та інтернет-відділ „Ратуша-Форум”. Спеціалісти-професіонали, яким міський голова та його оточення неодноразово закидали їх непотрібність, просто написали заяви на звільнення і де-факто ці відділи (які, до речі, створювала не КП „Газета „Ратуша””) уже припинили своє існування. Невже саме такого „роздержавлення” газети „Ратуша” прагне та ініціює міський голова і його оточення?

В Україні досі не було прецедентів роздержавлення засобів масової інформації, правові документи з цього питання перебувають на стадії розробки, зрештою, називаючи речі своїми іменами, їх просто нема. Як поінформував „Ратушу” директор громадської організації „Інститут медіаправа” Тарас Шевченко, у 2006 році в Україні не приватизувалась ЖОДНА (!!!) комунальна газета.

Колектив газети “Ратуша” звертається до депутатського корпусу, як до своїх засновників, з такою пропозицією. Враховуючи потребу мешканців Львова в інформації про діяльність влади і маючи намір діяти виключно в правовому полі і показати приклад конструктивного підходу до роздержавлення комунальних і державних ЗМІ, пропонуємо дочекатися прийняття відповідного закону про роздержавлення ЗМІ або розробити такий механізм роздержавлення ЗМІ на місцевому рівні, що задовольняв би всі сторони, а не ліквідовував би газету “Ратуша”, керуючись лише сумнівними “благими намірами”. Покладаємося на виваженість депутатів Львівської міської ради, сподіваємося, що вони під час вирішення керуватимуться потребами громади Львова і життєвим досвідом ».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *