ОСТАННІ НОВИНИ

Комісія «Блакитної стрічки» презентує у Львові третій звіт

|

Комісія «Блакитної стрічки», яку фінансує Програма розвитку ОНН, сьогодні презентує у Львові третій звіт – пріоритетні рекомендації українському Уряду та Верховній Раді в умовах нової політичної ситуації, що утворилася після виборів в березні та формування уряду в серпні.

Звіт визначає вісім пріоритетних заходів і закликає українську владу стримати дефіцит бюджету на рівні 2005 року та забезпечити інфляцію не нижче 10%, утримуючись від збільшення соціальних витрат.

Він також рекомендує громадянам оперативно прийняти законодавство, необхідне для вступу в СОТ, провести широкомасштабну і прозору приватизацію, скасувати мораторій на продаж сільськогосподарської землі, прийняти закон про акціонерні товариства та про доступ до інформації. А також збалансувати пенсійний фонд, заморозивши розмір мінімальної пенсії та скасувавши привілейовані пенсії.

Рекомендації нашій політичній еліті підготував колектив українських та міжнародних експертів, який працював під головуванням регіонального директора ПРООН у Європі та СНД Кальмана Міжея та радника Президента Олександра Пасхавера.

Частину рекомендацій виробили представництва Всесвітньої організації охорони здоров’я, Міжнародної фінансової корпорації, Світового Банку, міжнародного валютного фонду та Міжнародної організації з міграції.

Утім, як зазначають експерти Комісії, українська влада не завжди прислухається до рекомендацій «Блакитної стрічки». Тому часто трапляється так, що рекомендації переходять зі звіту в звіт. Так, уряд досі не зробив дієвих кроків у напрямку обов’язкового медичного страхування, не поспішає впроваджувати наступні етапи пенсійної реформи та проводити соціальну реформу. «Ми знову стикаємося з демографічною проблемою та проблемою профілактики захворювань. В Україні якість життя все ще залишається на низькому рівні», – зауважила експерт Комісії Олена Осінкіна.

Наскільки український уряд сьогодні готовий прислухатися до нових рекомендацій «Блакитної стрічки» експерти Комісії прогнозувати не наважуються, зазначаючи, що наразі на ньому лежить велика відповідальність.

Комісію «Блакитної стрічки» було утворено у липні 2004 року для надання лідерам України консультацій з питань економічних, соціальних та політичних реформ. Перший звіт Комісії був призначений новому Президенту і вийшов друком у січні 2005 року. Другий – був надрукований у липні цього ж року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *