ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівському університеті презентували „Хорватську мозаїку”

|

Сьогодні у Дзеркальному залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася подвійна презентація видань, пов’язаних з Хорватією. Днями у харківському видавництві „Фоліо” побачила світ книга „Хорватська мозаїка: сучасна проза”. Її упорядник Алла Татаренко вважає книгу подією в історії українсько-хорватських стосунків. Вона відображає багатогранне сучасне життя балканської країни.

„Хорватська мозаїка” є важливою не тільки для українського читача. Якби така книга побачила світ у Хорватії, то, за словами директора Лексикографічного інституту імені Мирослава Крлежі Влахо Богішича, стала б подією і для хорватського читача.

Як зазначила Алла Татаренко, досить важко було віднайти в Україні тексти хорватських авторів мовою оригіналу. Тому доводилося шукати їх у самій Хорватії. Згодом аспіранти та молоді викладачі кафедри слов’янської філології ЛНУ ім. І. Франка зробили переклад найкращих творів. Книга має антологічний характер, але не об ’ єднує твори за якоюсь певною тематикою. За словами упорядника, основним критерієм для відбору творів було задоволення, яке отримуєш під час їх читання.

Молоді лінгвісти скоро розпочнуть роботу над перекладом інших хорватських творів. Справа в тому, що директор Лексикографічного інституту ім. М. Крлежі Влахо Богішич привіз подарунок для кафедри слов’янської філології ЛНУ ім. Франка – книги хорватською мовою.

Іншою книгою, яку презентували у Дзеркальному залі, був українсько-хорватський та хорватсько-український розмовник. Він охоплює 26 основних тем і містить коротку інформацію з лексики, фонетики, орфоепії, орфографії хорватської та української мов. Як наголосив Іван Паньков, один з укладачів книги, потреба такого розмовника назріла вже давно і він є першим виданням такого типу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *