ОСТАННІ НОВИНИ

Петро Писарчук ініціював закон про особливий статус Львова

|

Напередодні святкування 750-річчя Львова народний депутат України Петро Писарчук зробив для львів ’ ян своєрідний подарунок – 19 вересня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону “Про особливий статус міста Львова” під № 2194. Про це повідомила прес-служба народного депутата.

Якщо парламент ухвалить цей законопроект, Львів отримає особливий статус і можливість розв ’ язувати проблеми охорони та збереження історико-архітектурного середовища. Адже Львів – єдине місто в Україні, яке зберегло середньовічну структуру забудови і має понад 2 тисячі пам’яток архітектури та містобудування. Цікаво, що 435 із них розташовані на території Державного історико-архітектурного заповідника площею 120 гектарів і зараховані до Світової спадщини ЮНЕСКО. А це 90 відсотків (!) загальної кількості пам’яток України, що перебувають під охороною цього структурного підрозділу ООН.

Чи варто нагадувати, у якому стані сьогодні перебувають ці пам ’ ятки і скільки сотень мільйонів гривень треба вкласти в їх реставрацію?.. Тільки за підрахунками Управління охорони історичного середовища, щороку потрібно 100 мільйонів гривень на збереження історичної спадщини міста.

Законопроект пана Писарчука цікавий ще й тим, що не вимагає додаткового збільшення видатків із державного бюджету України – Львів накопичуватиме кошти завдяки інвестиційним проектам. Інвесторів планують зацікавити спеціальним пільговим режимом, який діятиме 10 років. Наприклад, якщо підприємство має бажання вкласти кошти (мінімальна сума передбачена в розмірі 2 тисяч гривень) у якийсь проект, воно отримує митні пільги на сировину, матеріали, устаткування, обладнання, комплектувальні вироби, увезені на територію України. Таке підприємство також звільнять на три роки від оподаткування прибутків і на п ’ ять років – від оплати за землю. Основне, щоб інвестиційні проекти стосувалися сфер реконструкції та реставрації історико-архітектурних пам’яток і житлового фонду в межах історичної забудови міста, туризму, охорони здоров’я, культури, освіти й книговидавництва, охорони навколишнього середовища та рекреації, водо- і теплопостачання, збирання відходів, сміття та їх утилізації. Якщо народні депутати ухвалять законопроект, він повинен набрати чинності з 1 січня 2008 року.

“Цей законопроект був однією з “родзинок” моєї передвиборчої програми. Абсолютно переконаний, що він має шанси бути ухваленим Верховною Радою. Звичайно, його потрібно вдосконалювати. Тому сподіваюся, що політики, науковці і небайдужі львів ’ яни долучаться до цієї справи. Адже цей Закон дозволить Львову не випрошувати у Києва кошти, а акумулювати більше зароблених грошей і витрачати їх на відтворення історичної частини міста”, – сказав Петро Писарчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *