ОСТАННІ НОВИНИ

В Майданеку вшанували пам’ять отця Ковча

|

Спільна проща священиків УГКЦ та РКЦ до Майданека відбулася наприкінці минулого тижня, повідомляє офіційний сайт УГКЦ. Вона була присвячена вшануванню пам’яті отця Омеляна Ковча, що був ув’язнений у Майданеку (там він і загинув) за те, що допомагав галицьким євреям.

У прощі взяли участь єпископи та численні священики УГКЦ та РКЦ Польщі, колишні в`язні Майданека, а також молодь. Урочистості відбулися під патронатом Глави УГКЦ Блаженнійшого Любомира та Люблінського Митрополита, Архієпископа Юзефа Жицінського.

Спочатку учасники прощі зібралися біля костелу Архистратига Михаїла у Любліні, звідки колона вирушила вулицею Мучеників Майданека до самого табору. Біля пам`ятника «Боротьби і мучеництва» відбулася зустріч з офіційними делегаціями (воєвода, маршалек, президент міста, українські урядовці, представники неурядових організацій) і спільне покладення квітів.

Після покладання квітів Архієпископ Юзеф Жицінський, Митрополит Люблінський (РКЦ), виголосив проповідь та вручив статуетки, які мають назву «Memoria iustorum» (пам`ять праведних). Їх отримали ті українці й поляки, які під час Другої світової війни, в часи непорозумінь між поляками та українцями, ставали на захист примирення й порозуміння.

Архієрейську Службу Божу очолили Високопреосвященний Владика Іван (Мартиняк), Митрополит Перемишльсько-Варшавський, та Високопреосвященний Владика Юзеф Жицінський, Митрополит Люблінський. Це на Майданеку була перша Літургія за східним обрядом.

Про послання блаженного священномученика Омеляна, про його життєвий подвиг цього дня в Майданеку також багато було сказано під час другої духовної науки, яку виголосив ігумен Святоуспенської унівської лаври ієром. Венедикт, хресного ходу тою дорогою, якою звичайно вели в’язнів Майданека, і серед них о. Омеляна, та біля мавзолею, де зберігається попіл тисяч спалених жертв концтабору. Згадувала про свого батька і дочка о. Ковча – п. Лідія Бригіде, яка приїхала з Торонто.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *