ОСТАННІ НОВИНИ

„Опора” закликає почесних гостей не приїжджати на святкування Дня Львова

|

Львівське представництво ГМ „Опора” виступило з відкритим листом до VIP -гостей, яких міська влада запросила відвідати святкування 750-річчя Львова. У листі „опорівці” називають проведення святкування фарсом, оскільки під час підготовки до урочистостей влада займалася „руйнацією національної культурної спадщини міста, внесеної до списку світової спадщини ЮНЕСКО”. У зв ’ язку з цим активісти громадської мережі закликають почесних гостей не приїжджати на святкування, а також висловити свій протест проти руйнування Львова.

Подаємо повний текст відкритого листа:

„Відкритий лист до VIP-персон, яких влада Львова запросила на святкування з нагоди 750-річчя

Свято на цвинтарі ілюзій

Вважаємо за необхідне поінформувати почесних гостей Львова, що влада міста запросила Вас стати учасниками грандіозного фарсу під назвою «святкування 750 річниці міста Львова». Прийняття запрошення і співучасть в цьому карнавалі варварів створить Вам не найкращий імідж і позбавить Вас морального права бути авторитетними особистостями для українського

суспільства та шанованими людьми для цивілізованої світової спільноти.

750-річниця Львова ознаменувалася апогеєм безпрецедентного вандалізму – рукотворної руйнації національної культурної спадщини, внесеної до Списку світової спадщини ЮНЕСКО, що стало можливим з трьох причин: нефаховості,

некомпетентності та культурної обмеженості міської влади; кричущого порушення нею чинного пам`яткоохоронного законодавства; відсутності адекватних дій зі сторони прокуратури і керівництва країни.

Більше того, посадові особи найвищого рівня, що інспектували Львів на численні вимоги громадськості, своїм потуранням та нерішучістю вселили у руйнівників відчуття вседозволеності і безкарності, що надало руйнуванню нових обертів, а тому, без сумніву, повинні розділити з ними відповідальність за зруйноване місто. Усвідомлення незаконності своїх дій, за які рано чи

пізно прийдеться відповісти перед законом, масштаби миттєво „освоєних” державних коштів і спотворене серце Стародавнього Міста спонукають владу Львова запросити на святкування якомога більше поважних та відомих осіб, які своєю присутністю повинні оббілити львівську владу і «прикрити» в подальшому, коли Феміда в кінці-кінців розв`яже очі.

Ми неодноразово заявляли, що державна субвенція, виділена з нагоди 750-річчя Львова на збереження пам`яток архітектури, витрачається на їх руйнацію.

Зараз повинні констатувати доконаний факт: сталося! І хай нікому не здасться, що розцяцьковані у невластиві кольори будинки, бетонні плити з трамвайними коліями, втоплена у бетон бруківка, прорубані газовиками портали старовинних будинків, карикатурні ліхтарі, вибрані з каталогу, фонтани з помальованими скульптурами у стилі „кітч” є результатом реставраційних робіт. Це – різновид «потьомкінських» сіл, це зруйнована автентика, це променадні місця на кістках цвинтаря і крові лобного місця. Це – сотні будинків, що перебувають в аварійному стані, це – тисячі львів`ян, що проживають у цих будинках, які так і не дочекалися рятівних коштів, це – бомба сповільненої дії, нещадний механізм якої може спрацювати будь-якого моменту після свята.

Вас запрошують на помпезне дійство нівеляції моралі на державному рівні. Міській владі немає, що втрачати. Але чи зможете Ви мовчки „одобрити” руйнацію національної спадщини?

Ми закликаємо Вас висловити свою позицію і на знак протесту відмовитися від запрошення і не приїздити на їхнє, яке відбуватиметься на цвинтарі ілюзій. 750 років це велична дата, яка не потребує дешевого піару коштом руйнування минулого.

Ми закликаємо Вас, якщо Ви все-таки приїдете, не мовчати і висловити потест проте руйнування Львова.

Ви можете сказати це для преси, включити у свій виступ на заходах, звернутись до публіки на концерті, просто не потиснути руйнівної руки міських райців.

Не будьмо байдужими! Адже Львів належить усій Україні!

Зі своєї сторони запевняємо, що ніколи, за ніяких обставин, поки ще не все зруйновано, не будемо мовчати і зробимо усе, аби зупинити тих, хто не лише нищить культурне надбання, що дісталося нам у спадок від попередніх століть, а нищить наші душі, нашу совість, нашу українську ідентичність. В кожному з нас. В кожному з Вас. Ми не згодні чекати, поки історія розставить на свої місця і назве все своїми іменами.

Ми повинні зупинити руйнацію Львова вже сьогодні!

Львівське представництво ГМ ОПОРА”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *