ОСТАННІ НОВИНИ

Нова програма енергозбереження передбачає створення півтори тисячі робочих місць

|

На Львівщині діє нова “Програма енергозбереження для бюджетної сфери і населення на 2006-2008 роки”. Це перша програма такого типу в Україні. Про її деталі та перспективи розповіли під час прес-конференції начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ЛОДА Ростислав Сорока та начальник відділу енергозбереження головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ЛОДА Микола Савка.

“Програма енергозбереження для бюджетної сфери і населення на 2006-2008 роки” має на меті спрямувати кошти від економії енергоресурсів на освоєння нових технологій, створення нових робочих місць та підвищення якості життя. Вона розрахована на три роки. Сьогодні вже завершено підготовчий етап та створено нормативно-правову базу для реалізації програми.

Як зазначив начальник відділу енергозбереження головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ЛОДА Микола Савка, основною умовою збереження тепла є його якнайменше витрачання. Отже, однією з пріоритетних цілей програми є енергозбереження через утеплення будинків. Серед інших цілей програми – зменшити споживання тепла в 3-5 разів, тобто до його рівня в країнах Європейського Союзу; переорієнтувати кошти зі субсидіювання витрат на енергоносії на розвиток підприємництва та приватне споживання, а також створити в регіоні близько півтори тисячі нових робочих місць в економічному секторі.

За виконанням усіх завдань програми стежитимуть незалежні експерти. Їхня основна мета, за словами представника Асоціації енергозбереження Львівщини Володимира Параїла, – “не дати можливості адміністрації перетворити Програму на перелік побажань”. Автори Програми переконані, що основним джерелом фінансування повинен бути банк, а витрати бюджетних коштів треба мінімізувати.

Щодо фінансування Програми, то сьогодні з бюджету виділили 2 мільйони гривень для компенсації витрат на підготовку Програми, п’ять мільйонів виділено галузевим управлінням, а один мільйон вісімсот тисяч гривень скеровано банкам, щоб погасити кредити, хоча управління промисловості та розвитку інфраструктури ЛОДА планує згодом збільшити цю суму в десять разів. Кожен власник будинку має заповнити енергетичний паспорт, який міститиме інформацію про енерговитрати того чи іншого об ’ єкта. А вже з кінця вересня кожен суб ’ єкт господарювання зможе взяти кредит в банку, щоб реалізувати Програму енергозбереження. Програма не відповідає за технологію утеплення будинків, її основне завдання – залучити кошти і розробити механізми їх реалізації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *