ОСТАННІ НОВИНИ

Українські та польські священики відбудуть прощу до Майданека

|

22 вересня 2006 року в Польщі під час цьогорічних Днів Майданека відбудеться проща духовенства УГКЦ та РКЦ із Польщі та України. Як повідомив під час прес-конференції один із організаторів цього заходу, парох храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ Любліна (Польща), ця урочистість буде пов’язана з духовним посланням блаженного священномученика Омеляна Ковча – греко-католицького священика, який загинув у концентраційному таборі в Майданеку. У прощі також візьмуть участь колишні в’язні Майданека, а також молодь із Любліна. Урочистості відбудуться під патронатом Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира та Люблінського митрополита, архієпископа Юзефа Жицінського.

За словами отця Батруха, очікують, що у прощі візьмуть участь приблизно по 200 греко-католицьких та римо-католицьких священиків з України та Польщі. О дев’ятій ранку 22 вересня священики і всі учасники зберуться біля костелу Архистратига Михаїла в Любліні. Звідти вже сформована колона вирушить головною вулицею, Мучеників Майданека. Цією дорогою прочани пройдуть 1,5 км до місця, де був розташований концтабір (зараз там меморіал). Біля пам’ятника «Боротьби і мучеництва» відбудеться зустріч з офіційними делегаціями (воєвода, маршалок, президент міста, українські урядовці, представники інших неурядових організацій) і спільне покладення квітів. О 9.00, рівночасно з походом, розпочнеться програма, підготовлена молоддю з Любліна та околиць (передбачено до кількох тисяч учасників).

Під час прощі проповіді виголосять архієпископ Юзеф Жицінський, Митрополит Люблінський (РКЦ) та Глава УГКЦ кардинал Гузар.

Об 11.00 розпочнеться архієрейська Літургія, яку очолять Блаженніший Любомир та примас Польщі Юзеф Кардинал Ґлемп. У Літургії також візьмуть участь архієпископ Юзеф Міхалік, голова Конференції єпископату Польщі, владики РКЦ та УГКЦ.

Богослужіння відбудеться під відкритим небом біля пам‘ятника. Це буде перша Літургія у східному обряді на території Майданека після Другої світової війни. На урочистостях буде дочка о. Ковча п. Лідія Бригіде, яка приїде з Торонто. Проповідь виголосить Блаженніший Любомир.

Окрім того, учасники прощі ознайомляться з документальною виставкою про перебування о.Ковча в Майданеку, а потім о 15.00 розпочнеться хресний хід тією дорогою, якою водили в‘язнів Майданека, і серед них о. Омеляна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *