ОСТАННІ НОВИНИ

Цього року в Україні продадуть на 40% нових авт більше - прогноз

|

Ріст продажу нових автомобілів на 40% прогнозують до кінця року аналітики Універсальної інвестиційної групи – в абсолютному виразі це становитиме понад 370 тисяч автомобілів, передає прес-служба компанії.

За продажем нових авто Україна вже впевнено входить до 10 найбільших ринків Європи, при чому темпи зростання у неї одні з най вищих (значні темпи зростання демонструє Латвія, проте там ринок лише близько 2 тис. авто в місяць).

Таким чином на фоні повільного зростання (а іноді й падіння) в Європі Україна стає все привабливішою для провідних автовиробників, проте до цих пір ніхто з них не наважився відкрити в Україні повноцінного заводу.

У першій половині 2006 року продовжилось динамічне зростання ринку, що розпочалося ще у попередні роки (приріст продажу нових авто у 2003р. – 44,8%, у 2004р. – 36,7%, у 2005р. – 25,3%). І хоча зменшення темпів приросту давали підстави очікувати більш помірного зростання продажу нових авто, проте вже перші місяці показали, що цей рік буде вдалим для автодилерів.

Основною причиною такого зростання, на думку аналітиків УІГ, є природне наближення показника кількості автомобілів на душу населення до рівня країн Центральної та Східної Європи (близько 300 авто на 1000 населення, в Німеччині 600, а в Україні лише близько 145) підкріплене збільшення реальних доходів населення. Сприяв цьому також високий у 1-ій половині 2006 року ціновий рівень нерухомості, що змушувало деяку частину населення відмовитись від купівлі житла та спрямувати свої кошти на купівлю автомобіля. Ще одним фактором, що стимулював продаж авто вітчизняного виробництва та імпортованих з Росії, було очікуване введення з 01.07.2006 норм Євро-2. Фактично це забороняло продаж карбюраторних легкових автомобілів після 1 липня, а у зв’язку з цим дилери та виробники проводили різні акції з метою розпродажу таких автомобілів до введення нових норм. Таким чином лише у червні було продано близько 12600 шт. ВАЗів.

Проте успішну динаміку продажу відзначали і дилери іномарок. Так , у червн і було продано 4 320 шт. DAEWOO (2-е місце за продажами), 2 664 шт. SHEVROLET (4-е місце), 1 087 шт. HYUNDAI (7-е місце), 746 шт. NISSAN (9-е місце).

Весною цього року ми прогнозували загальну кількість проданих автомобілів 2006 року на рівні близько 350000 шт. тобто приріст продажу нових автомобілів очікувався на рівні 30-35%. Проте, за нашими оцінками, зважаючи на стрімке зростання в першій половині року, зростання продажу 2006 року становитиме не менше 40%, а в абсолютних цифрах продаж становитиме понад 370000 шт. “Універсальна Інвестиційна група” – це х олдингова компанія, яка здійснює координацію ряду успішних бізнес-проектів в Україні, серед яких «Концерн Галнафтогаз», «Страхова компанія «Універсальна», «Концерн Хлібпром», «Банк Універсальний», «Житлово-будівальна компанія «Ваш дім» та кілька венчурних бізнесів. Компанія займається консалтингом, зокрема аналітичними дослідженнями з макроекономіки та галузевими дослідженнями в Україні, а також проводить оцінку інвестиційної привабливості проектів та інвестує в нові інноваційні проекти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *